Αυτή η σύγκρουση δεν προβλέπει νικητή και ηττημένο. Είναι  μια σύγκρουση που «στήθηκε» για να μην έχουμε ούτε νικητές ούτε  ηττημένους. Είναι μια δοκιμασία  ‘τρωτότητας’ στην διαδικασία δημιουργίας δυο νέων κόσμων με όχημα την επικράτησή τους στις  νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνητή   αφυΐα και η αύξηση της μέσης ανθρώπινης  επιβίωσης σταδιακά στα 105 έτη!

Το ερώτημα δεν είναι πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Αν θα υπάρξει νικητής. Αυτή η σύγκρουση δεν προβλέπει νικητή και ηττημένο όπως πολλοί από εμάς το  έχουμε στον νου μας. Συνθηκολογήσεις  και άλλα φανταχτερά ανάλογα.  Αυτή η σύγκρουση είναι μια δοκιμασία ‘τρωτότητας’, που αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις τα 40-50 επόμενα χρόνια.

Κατά την ταπεινή μας άποψη η Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα τελειώσει όταν τελικά νοητά επικρατήσει ο πλέον ‘άτρωτος’ μεταξύ των εμπλεκομένων. Των δυο  κόσμων. Δύο τελικά αδιαμόρφωτων ακόμη κόσμων που δεν μάχονται για την επιβίωση τους. Αυτή είναι δεδομένη και απαραίτητη. Δυο αδιαμόρφωτων ακόμη κόσμων που μάχονται για την τελική τους  επικράτηση στη διαχείριση των τεχνολογικών εξελίξεων που έρχονται. Φαντάζεστε την Κίνα και την Ινδία με μέσο όρο ανθρώπινης διαβίωσης τα 105 έτη ;

Η δοκιμασία της σύγκρισης της ‘Τρωτότητας’ των δυο κόσμων δεν ξεκίνησε με την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Έχει ξεκινήσει πολύ πριν με πεδίο της μάχης την πληροφόρηση και με άμεσο επακόλουθο την παραπληροφόρηση. Η σύγκρουση εκδηλώθηκε πρόσφατα σε ‘δανικό’ πεδίο μάχης. Την Ουκρανία.

Η  σύγκρουση  των δυο αδιαμόρφωτων ακόμη  κόσμων έχει ξεκινήσει μετά με την τρομακτική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Από τότε που άρχισε  να διαγράφεται η ανάγκη νοητής οριοθέτησης  δύο νέων κόσμων. Δυο κόσμων  με διαφορικές αναφορές αλλά με ίδιο στόχο. Την επικράτηση στην διαχείριση της τεχνολογίας. Οι νέες τεχνολογίες με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνητής ευφυΐας  μέσα σ’ ένα περιβάλλον μεταγωγής με κβάντα, την αύξηση στα 105  χρόνια του μέσου χρόνου της ανθρώπινης επιβίωσης, έχουν αρχίσει από καιρό  τώρα να είναι στην διαμάχη επικράτησης της διαχείρισης τους, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών  των δυο κόσμων.

Μόλις  ένας κόσμος καταλάβει πόσο ‘Άτρωτος’ ή ‘Τρωτός’ είναι σε σχέση με τον άλλο, θα δούμε σταδιακά  να τελειώνει και η Ρώσο-Ουκρανική σύρραξη. Οι συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια δεν δίνονται απαραίτητα το πεδίο της μάχης. Έστω και σε ‘δανικό’ πεδίο μάχης, όπως είναι η Ουκρανία. Δίδονται σε μια διαδρομή πληροφόρησης, δοκιμασίας και τελικά επιλογής του ποιο ‘Άτρωτου’. Όχι στα όπλα. Στη δυνατότητα της απορρόφησης και διαχείρισης της νέας τεχνολογίας.

Δικαίος Τσερκέζος,  Καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion