REUTERS BREAKINGVIEWS

«Πες μου πώς διαβάζεις τον πληθωρισμό και θα σου πω ποιος είσαι». Αυτή η αδέξια προσαρμογή ενός διάσημου αποσπάσματος του Γερμανού φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ δίνει μια εύστοχη σύνοψη του τρέχοντος διχασμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο συνολικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο μισό τους τελευταίους εννέα μήνες και ήταν 5,3% τον Ιούλιο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τους σκληροπυρηνικούς της ΕΚΤ. Θέλουν να δουν τον δομικό αριθμό, που εξαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, να μειώνεται απότομα προτού τεθεί τέλος στην άνευ προηγουμένου άνοδο των επιτοκίων του μπλοκ. Αυτό το μέτρο πέφτει πιο αργά και έτρεχε με 5,5% τον Ιούλιο.

Ο Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, είπε στους Financial Times τον Μάρτιο, αφού είδε τον δομικό πληθωρισμό να χτυπά το 5,6% τον προηγούμενο μήνα, ότι το υποκείμενο μέτρο θα πρέπει να «πέσει αρκετά» προτού η ΕΚΤ μπορέσει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τη ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλοι ομότιμοί του, όπως ο διοικητής της Ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot.

Ομολογουμένως, τόσο ο βασικός όσο και ο  δομικός πληθωρισμός βρίσκονται επί του παρόντος πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Όμως η έμφαση στο τελευταίο είναι άστοχη για δύο λόγους.

Το πρώτο είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν αποτελεί καλή ένδειξη για το πού κατευθύνεται ο γενικότερος δείκτης, όπως φαίνεται σε μια μελέτη του 2011 από τους οικονομολόγους Lucrezia Reichlin και Michele Lenza, καθώς και σε ένα δελτίο της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Στην πραγματικότητα, ο πυρήνας τείνει να ακολουθεί τον ονομαστικό πληθωρισμό επειδή η στενότερη σύνθεσή του τον κάνει πιο επίμονο.

Αυτή η απόκλιση είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το 30% του μετρικού δείκτη πληθωρισμού, εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω της έκρηξης της ζήτησης μετά την πανδημία, καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία. Με αυτές τις πιέσεις τώρα να υποχωρούν – οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν στο 6,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο – ο βασικός αριθμός μειώνεται πιο γρήγορα από τον δομικό.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο μετρητής πληθωρισμού είναι καλύτερος μετρητής των προσδοκιών των καταναλωτών, τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν υπό έλεγχο τις μελλοντικές αυξήσεις των τιμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ , ο πληθωρισμός είναι «πραγματικά αυτό που βιώνει ο κόσμος». Πράγματι, η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι ανταποκρίνονται στις πρόσφατες μειώσεις του βασικού δείκτη: οι καταναλωτές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 3,4% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,9% έναν μήνα νωρίτερα .

Με το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ του 3,75% και μια εύθραυστη οικονομία, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο αντιπληθωριστικός ζήλος της δεν θα βυθίσει το μπλοκ σε ύφεση. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύτηκε να «εξαρτηθεί από τα δεδομένα». Η εξέταση των σωστών δεδομένων σίγουρα θα βοηθούσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners