Μυστήριο εξακολουθεί να πλανάται γύρω από τις συνθήκες της συντριβής του ιδιωτικού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κι άλλα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετά υψηλόβαθμα μέλη της παραστρατιωτικής, μισθοφορικής οργάνωσης, Wagner.
Στο αεροσκάφος εκτός από τον Πριγκόζιν επέβαιναν ο συνιδρυτής της Wagner και δεξί του χέρι, ο 53χρονος, Ντμίτρι Ούτκιν, ο 47χρονος Βαλερί Τσεκάλοβ, ένας βετεράνος του πολέμου στην Ουκρανία, ο 44χρονος, Σεργκέι Προπούστιν που πολέμησε με τον Πριγκόζιν στο Μπαχμούτ, ο 30χρονος ο Εβγκένι Μακαριάν, που είχε πάρει μέρος στις εκστρατείες της Wagner στη Συρία, καθώς και οι δύο σωματοφυλακές του επικεφαλής της Wagner.
Πέραν αυτών στο Embraer επέβαιναν τα τρία μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης Αλεξέι Λεβσίν, ο συγκυβερνήτης Ρούσταμ Καρίμοβ και η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα.
Οι «επείγουσες επισκευές»
Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως το αεροσκάφος συνετρίβη από βόμβα που τοποθετήθηκε σε κάποια ανύποπτη στιγμή. Μάλιστα «τροφή» σε αυτό το σενάριο έδωσε ένα δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η μοναδική γυναίκα που επέβαινε στο αεροσκάφος, δηλαδή η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα, πριν την απογείωση μίλησε με την οικογένειά της και ανέφερε στους οικείους της ότι η πτήση είχε καθυστερήσει εξαιτίας ενός τεχνικού ελέγχου και απροσδιόριστων επισκευών.
Όπως είπε ένας συγγενής της, η αεροσυνοδός ανέφερε πως ήταν στη Μόσχα και «στο αεροσκάφος γινόταν συντήρηση ή κάποιου είδους επείγουσα επισκευή. Έμοιαζε να είναι εκεί για λίγη ώρα». Μάλιστα η 39χρονη αεροσυνοδός είχε ανεβάσει στα social media μία φωτογραφία από το τελευταίο της γεύμα.
The Last Photo which was Posted on Social Media by Kristina of her Breakfast this morning before her Flight. pic.twitter.com/A73bHQwRaY
— OSINTdefender (@sentdefender) August 23, 2023
«Οι πιθανοί αγοραστές»
Ένα ακόμη στοιχείο που περιπλέκει το μυστήριο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι η δημοσίευση ενός βίντεο από το κανάλι στο Telegram VChK-OGPU, το οποίο θεωρείται ότι έχει δεσμούς με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας και το οποίο φέρεται να τράβηξαν άτομα που βρίσκονταν στο αεροσκάφος λίγες ώρες πριν τη συντριβή του. Πρόκειται για άτομα που «παρουσιάστηκαν ως πιθανοί αγοραστές» του ιδιωτικού τζετ. Ήταν στον κατάλογο των επιβατών του ιδιωτικού αεροσκάφους και προκειμένου να περάσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου δήλωσαν «αγοραστές».
Ανάμεσα στους αγοραστές ήταν μία γυναίκα που κρατούσε μία τσάντα χειρός και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είχε πρόσβαση στο αεροσκάφος για περίπου μία ώρα, από τις 9:30 μέχρι τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες δηλαδή πριν το αεροσκάφος συντριβεί στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.
Οι αγοραστές φαίνεται να έφτασαν στο αεροδρόμιο με μία Mercedes και να πέρασαν από τους ανιχνευτές μετάλλων. Στη συνέχεια φέρονται να επισκέφθηκαν το αεροσκάφος για το επιθεωρήσουν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αγοράς ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ο τεχνικός είχε μαζί του μόνο ένα τηλέφωνο και η γυναίκα μια τσάντα. Αφού εξέτασαν το εξωτερικό και το εσωτερικό του αεροσκάφους (για περίπου μια ώρα) αποχώρησαν ήρεμα από το αεροσκάφος. Λίγο αργότερα, ο Πριγκόζιν, ο Ούτκιν και άλλοι επιβιβάστηκαν και έγινε μια έκρηξη στον αέρα», σύμφωνα με το κανάλι VChK-OGPU στο Telegram.
Ωστόσο, η Daily Mail, ανέφερε νέα στοιχεία επικαλούμενη τη βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν το αεροσκάφος, τα οποία αντικρούουν τους ισχυρισμούς της αεροσυνοδού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στο αεροσκάφος δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία επισκευή από το 2019 εξαιτίας διεθνών κυρώσεων που μπλόκαραν τις εταιρείες της Δύσης να παρέχουν ανταλλακτικά ή τεχνική υποστήριξη σε αεροσκάφη που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Πώς προκλήθηκε η συντριβή του αεροπλάνου;
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η συντριβή προκλήθηκε από σκόπιμη έκρηξη.
Ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή στοιχεία καθώς έκανε τις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Πριγκόζιν ήταν «πολύ πιθανόν» στόχος, υποδεικνύοντας μια βόμβα κρυμμένη στο αεροσκάφος ή σκόπιμο σαμποτάζ στο αεροσκάφος, αν και ο Ράιντερ αρνήθηκε να σχολιάσει αν το περιστατικό ήταν σχέδιο δολοφονίας.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Πριγκόζιν και αρκετοί από τους υπολοχαγούς του έχουν σκοτωθεί και εάν ήταν ο θάνατος τους ήρθε ως εκδίκηση για την ανταρσία κατά που Πούτιν.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους