Σύμφωνα με ειδικούς, η σημασία του θανάτου των δύο ισχυρότερων ανδρών της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, εξαρτάται από το εάν επηρεάζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τι εκτιμούν δυτικές πηγές;

Μιλώντας στο Defense One το ανώτερο στέλεχος στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment,  Michael Kofman, λέει ότι θα ήθελε να ξέρει αν επέβαιναν και άλλοι διοικητές της Βάγκνερ στο αεροπλάνο, πέραν των Πριγκόζιν και Ντμίτρι Ούτκιν.

DW: «Mήνυμα στις διάφορες ελίτ o θάνατος Πριγκόζιν»

«Ο Πριγκόζιν ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης, αλλά αναμφισβήτητα οι αυτοί οι διοικητές έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις δυνατότητες της Βάγκνερ, ως μαχητικής δύναμης», λέει.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της αμερικανικής Silverado Policy Accelerator, που ειδικεύται σε ζητήματα γεωπολιτικής και προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων, Ντμίτρι Αλπέροβιτς, είπε στο Defense One: «Αν πράγματι συμβαίνει ότι ολόκληρη η ηγεσία και η διοικητική δομή της Βάγκνερ έχει πλέον αποκεφαλιστεί εξαιτίας αυτού του αεροπορικού δυστυχήματος, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η Βάγκνερ δεν υπάρχει πλέον ως μαχητική δύναμη».

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό έχει ευρείες συνέπειες όχι μόνο για τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξαπλώσει την επιρροή της σε όλη την Αφρική, αλλά και για μελλοντικά σχέδια που μπορεί να είχαν να χρησιμοποιήσουν τα στρατεύματα της Βάγκνερ σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ελάχιστες συνέπειες για Ουκρανία

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ειδικός σε ρωσικά θέματα -που επικαλείται το Defense One- οι εξελίξεις αυτές δεν θα αλλάξουν πολλά στη πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

«Οι δυνάμεις της Βάγκνερ αποχώρησαν από την Ουκρανία τον Ιούνιο μετά την αποτυχημένη εξέγερση και δεν συνεισφέρουν στις μάχιμες μονάδες εδώ και μερικούς μήνες… Πάνω απ’ όλα, αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για να μην παραβιάσεις την αλυσίδα διοίκησης ή να επικρίνεις την ηγεσία. Θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τις ρωσικές επιθέσεις πιο δύσκολες μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν η κριτική στο κατεστημένο γίνει ταμπού», είπε ο αναλυτής.

Ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον θάνατο ως δικαιολογία για να οργανώσει μια άλλη επίθεση, είπε o ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ανάλυσης Mark Voyger (CEPA).

Θα κατηγορήσει την Ουκρανία

Αρκετοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν θα ρίξει το φταίξιμο για τον θάνατο του «σεφ» στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα κατηγορηθεί ως δράστης, δίνοντας στον Πούτιν μια εύλογη άρνηση που πολλοί Ρώσοι θα αποδεχτούν. Τελευταίο, είτε αυτό ήταν εκδίκηση είτε όχι, ο Πούτιν τα παίζει όλα για όλα. Οι προηγούμενοι και οι σημερινοί πρόεδροι των ΗΠΑ δεν κατάλαβαν αυτό» λέει ο σύμβουλος στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τον θάνατο του Πριγκόζιν ως υβριδικό πρόσχημα/δικαίωση για να εξαπολύσει νέες μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας (ή να διαπράξει άλλες εξωφρενικές πράξεις κρατικής τρομοκρατίας) στις 24 Αυγούστου, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή γενικά αυτήν την εβδομάδα. Ανεξάρτητα από τους λόγους πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν, είτε σκόπιμα είτε κατά σύμπτωση, έπεσε την Ημέρα της Εθνικής Σημαίας της Ουκρανίας και την παραμονή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, καθώς και την επέτειο 1,5 ετών από την έναρξη του πολέμου, οπότε είναι πολύ καλό ένα πρόσχημα για να το αφήσει η Ρωσία να πάει χαμένο, κατά τη γνώμη μου. Η συμβολική σημασία αυτών των ημερομηνιών δεν διαφεύγει του Πούτιν», εκτιμά ο Voyger.

Έχει θέση η Βάγκνερ στον ρωσικό στρατό;

Όσον αφορά το μέλλον των δυνάμεων της Βάγκνερ, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη κάνει προσπάθειες να τις απορροφήσει, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουνίου, με ανάμικτα όμως αποτελέσματα.

Δεδομένης της φύσης της ομάδας -που αποτελείται σε μεγάλο μέρος από σκληραγωγημένους κατάδικους- είναι πολύ δύσκολο για το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να τους εντάξει στην τακτική υπηρεσία μαζί με εφήβους στρατεύσιμους, σύμφωνα με το Voyger. Ωστόσο, ο Πούτιν μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει μικρές δολοφονίες ή ενέργειες δολιοφθοράς από τη Λευκορωσία και, φυσικά, στην Αφρική, είπε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πίστη των ρωσικών στρατευμάτων σε διοικητές της Wagner θα τους κάνει δύσκολο να πειθαρχήσουν. Ως εκ τούτου, ο θάνατος του Πριγκόζιν και των ανώτατων διοικητών του θα άφηνε τη Βάγκνερ μια πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο ανεξάρτητη οργάνωση.

Ωστόσο, αυτό δεν προμηνύει τον θάνατο Ρώσων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, υποστηρίζει ο Voyger. Τέτοιες ομάδες εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία για το Κρεμλίνο όσον αφορά τη λειτουργία τους σε μέρη όπου ο επίσημος ρωσικός στρατός αποκλείεται, καθώς ισχύουν «κανόνες» πιο χαλαροί απ’ ότι είναι υποχρεωμένες οι τακτικές δυνάμεις να ακολουθούν.

Ίσως το σημαντικότερ είναι ότι «ο Πούτιν θα προσπαθήσει να ασκήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο στη νέα δομή μισθοφόρων που εμφανίζεται, αντί της Ομάδας Βάγκνερ» καταλήγει ο Mark Voyger.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία