Το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνει εκτός από τα θέματα της εξαήμερης εργασίας και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών και ρυθμίσεις για δόκιμο εργαζόμενο ή δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης, την τροποποίηση της διάταξης για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παρέχει κίνητρα για την εθελοντική εφαρμογή της κάρτας εργασίας, επεκτείνει το πρόστιμο των 10.500 για την υποδηλωμένη εργασία και ορίζει την περίοδο των 5 ημερών αδικαιολόγητης (αυθαίρετης) αποχής του εργαζομένου από την εργασία για να θεωρηθεί οικειοθελής αποχώρηση ορίζοντας και σχετική διαδικασία καθώς επίσης και την υποχρέωση ανάρτησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της ενημέρωσης προς τον εργαζόμενο και της ατομικής σύμβασης εργασίας.

Γεωργιάδης: Το εργασιακό νομοσχέδιο βάζει τάξη σε χρόνιες στρεβλώσεις

Ειδικότερα,

1.1.1. Εισαγωγή

Οριοθετεί την περίοδο της μαθητείας (δοκιμαστική περίοδος – δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης.

Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία – Ποιους κλάδους αφορά

1.1.2. Προστασία από την απόλυση και δοκιμαστική περίοδος

Δύναται να συμφωνηθεί δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας ο εργοδότης κρίνει αν ο εργαζόμενος του είναι απαραίτητος. Η περίπτωση αυτή αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αν ο εργοδότης αποφασίσει στη λήξη του εξαμήνου να μην συνεχίσει με τον υπό δοκιμή εργαζόμενο, με την αληθινή αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί λόγο απαλλαγής του εργοδότη από την καταβολή αποζημίωσης. Βέβαια με την ρύθμιση της δοκιμαστικής περιόδου δεν θίγεται η ισχύουσα διάταξη να δικαιούται αποζημίωση απόλυσης με την συμπλήρωση έτους στον εργοδότη. Το παράδειγμα που ακολουθεί εξηγεί πλήρως το θέμα της αποζημίωσης.

Ο εργοδότης θα πρέπει να έχει τηρήσει συγκεκριμένα στάδια αξιολόγησης, ώστε να αποδείξει ότι πράγματι δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της εργασίας για την οποία προσλήφθηκε και να μην προκύψει -σε περίπτωση προσφυγής στην δικαιοσύνη από τον εργαζόμενο- καταχρηστικότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, κάτι που θα οδηγούσε σε επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

1.1.3. Παραδείγματα

Μισθωτός προσλαμβάνεται την 1.10.2023 με όρο 6μηνης δοκιμαστικής περιόδου [ΣΣ ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να διατυπωθεί ο όρος στην Ατομική Σύμβαση Εργασίας και από τον εργοδότη στην ενημέρωση που θα κάνει στον εργαζόμενο εντός εβδομάδος από την πρόσληψη, ακόμα και αν δεν υπάρχει γραπτή σύμβαση εργασίας] και απολύεται για άλλη αιτία και όχι γιατί δεν είναι κατάλληλος για την εργασία που τον προσέλαβε τότε σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται και η 6μηνη δοκιμαστική περίοδος, θα έχουμε:

• Αν η απόλυση γίνει έως 30.9.2024 δεν δικαιούται αποζημίωση απόλυσης, εκτός αν έχουν διαφορετικά συμφωνήσει.

• Αν η απόλυση ή προειδοποίηση απόλυσης γίνει από 1.10.2024 και μετά δικαιούται την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος 2112/1920 όπως ισχύει πχ την 1.10.2024 2 μισθούς.

1.2. Διευθέτηση του ωραρίου

Η διευθέτηση του ωραρίου, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4808/2021 γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη, προβλέπεται με τις νέες διατάξεις να γίνεται με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζόμενου.

Συνεπώς απαλείφεται η σχετική ρύθμιση του Ν. 4808/2021, που απαιτούσε αίτημα του εργαζόμενου προς τον εργοδότη και στην συνέχεια συμφωνία με τις νέες διατάξεις απαιτείται «συναίνεση» του εργαζόμενου δηλαδή ατομική σύμβαση εργασίας και όχι υποβολή «αιτήματος» του προς τον εργοδότη.

1.3. Εθελοντική ένταξη στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας

1.3.1. Εισαγωγή

Επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αν όμως κάποιος εργοδότης συλληφθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραβιάζει τα ωράρια και να έχει απλήρωτες υπερωρίες, τότε θα επιβάλλεται δρακόντειο πρόστιμο 10.500€, δηλαδή το πρόστιμο που ισχύει για την αδήλωτη «μαύρη» εργασία.

1.3.2. Κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εθελοντικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να δύνανται να μην προδηλώνουν

• τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή

• της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και

• την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.

Με τον τρόπο αυτό η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας – πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξή και τη πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας, που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης με το σύστημα αυτό θα διευκολυνθεί περαιτέρω η εφαρμογή της ΚΑΡΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά θα οδηγήσει και στους καθολικούς και μαζικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αποτελεί δε το πρώτο καθοριστικό βήμα και για την αναμόρφωση και την πλήρη αυτοματοποίηση των ελέγχων, με τρόπο απολύτως εύκολο, γρήγορο, σύγχρονο αντικειμενικό και διαφανή.

1.4. Υποχρεωτικά ανάρτηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της ατομικής σύμβασης εργασίας

1.4.1. Υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ – Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα η επιχείρηση πρέπει να αναρτήσει υποχρεωτικά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ την ατομικής σύμβασης εργασίας με τους όρους εργασίας και την ηλεκτρονική υπογραφή του εργαζόμενου.

1.4.2. Την ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Με αυτόν τον τρόπο ο εργαζόμενος πλέον θα δύναται να λαμβάνει γνώση και να συναινεί υποχρεωτικά στους βασικούς όρους εργασίας του, όπως για κάθε μεταβολή αυτών, πριν αναλάβει υπηρεσία μέσω μιας απλοποιημένης και εύχρηστης διαδικασίας κάνοντας χρήση ακόμα και της εφαρμογής My Ergani app.

1.5. Κυρώσεις

Παράλληλα θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία, και την υπερωρία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλεται στους εργοδότες. Δεν επιβάλλεται γενικά στην αδήλωτη εργασία.

1.6. Απλοποίηση της διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

1.6.1. Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ή από έγγραφο που φέρει ηλεκτρονική υπογραφή τους ή έγγραφο ψηφιακά βεβαιωμένο και από τους δύο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ),

1.6.2. Αδικαιολόγητη (αυθαίρετη) αποχή του εργαζομένου από την εργασία, για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) συναπτών εργάσιμων ημερών

Προβλέπεται πλέον ότι η αδικαιολόγητη (αυθαίρετη) αποχή του εργαζομένου από την εργασία, για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) συναπτών εργάσιμων ημερών μπορεί να θεωρηθεί ως καταγγελία συμβάσεως εκ μέρους του εργαζόμενου, αν ακολουθήσει όχληση του εργοδότη και εν συνεχεία από αυτήν παρέλθει ΚΑΙ επιπλέον χρονικό διάστημα πέντε (5) συναπτών εργασίμων ημερών.

Η όχληση αναρτάται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, και άρα ο εργαζόμενος μπορεί να τη δει και μέσω του MyErgani app και ταυτόχρονα πρέπει να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο γραπτό τρόπο.

Στην περίπτωση αυτήν ο εργοδότης υποχρεούται, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της λήξης του διαστήματος τουλάχιστον των 10 εργασίμων ημερών που ο εργαζόμενος απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εργασία του να αναγγείλει την οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.

Ο Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό