Η αγοραστική δύναμη των Ολλανδών μειώθηκε το 2022 κατά 1,2% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική στατιστική υπηρεσία (Centraal Bureau voor de Statistiek – CBS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 40 χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ολλανδία κατέγραφε άνοδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το 2021 είχε αυξηθεί κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Ολλανδία: Διαδηλώσεις κατά κρατικών επιδοτήσεων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – Πολλές συλλήψεις

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης το 2022 αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε άνω του 3%, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι δικαιούχοι ενεργειακού επιδόματος.

Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην Ολλανδία έλαβαν επίδομα 190 ευρώ για να αντισταθμίσουν την αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Χωρίς αυτήν την επιδότηση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ήταν της τάξης του 2,9% σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία.

Τεχνική ύφεση

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, η ολλανδική οικονομία βούτηξε στην πρώτη της τεχνική ύφεση, μετά την πανδημία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου η στατιστική αρχή της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Το αποτέλεσμα ακολουθεί μια διολίσθηση κατά 0,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπολείπεται αρκετά της ανάπτυξης κατά 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Σημειώνεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης για μια εθνική οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή