Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 όμως να έχει λίγο καλύτερη συμπεριφορά, μετά και το νέο μείγμα των επιτοκίων που ανακοινώθηκε σήμερα από πλήθος κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ελβετία και Νορβηγία.

«Πάτησε φρένο» στα επιτόκια η BoE – Τέλος στο σερί των 14 συνεχόμενων αυξήσεων

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,3%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,69% στις 7.678 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,33% στις 15.571 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,59% στις 7.213 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Ocado υποχώρησαν 8% αφού η Exane υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «underperform» από «neutral». Η αξιολόγηση ανέφερε ανησυχίες σχετικά με την υποτονική ανάπτυξη των λιανικών δραστηριοτήτων της Ocado μετά το πρόσφατο ράλι της.

«Διχασμένες» οι κεντρικές τράπεζες

Η Τράπεζα της Αγγλίας διέκοψε σήμερα τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, διατηρώντας το επιτόκιο πολιτικής στο 5,25%, μετά από ηπιότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Από την άλλη οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Νορβηγίας επέλεξαν να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε επίσης σταθερά τα επιτόκια της στο 1,75%.

Οι αγορές προσπαθούν πλέον να πλοηγηθούν σε ένα περιβάλλον που οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είναι δύσκολα προβλέψιμες, ενώ δεν αποκλείεται το κόστος δανεισμού να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, σταθερά άφησε τα επιτόκια της χτες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια κίνηση ευρέως αναμενόμενη. Αλλά η Federal Reserve είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους και λιγότερες περικοπές από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σώθηκαν και σήμερα οι 1.200 μονάδες, αλλά όχι το πρόσημο

Σαν εκκρεμές… συμπεριφέρθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διακύμανση άνω των 22 μονάδων να αποτυπώνει τις μάχες που δόθηκαν μεταξύ των στρατοπέδων, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα, με τους πωλητές όμως να επικρατούν στο τέλος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,02% στις 1.200,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.182,89 μονάδων (-1,45%) και 1.205,42 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές