
Την επιπλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο ΥπΑΑΤ θεωρεί απόλυτα αναγκαία την ψηφιοποίηση και την είσοδο νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου ο ΕΛΓΑ μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί και ελέγχει στοιχεία για να δοθούν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα έχουν πνιγεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί και η ειλικρίνεια των δηλώσεων που καταθέτουν, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ψευδείς δηλώσεις στη ζωική παραγωγή σε χωριά των Τρικάλων, αλλά και σε πολλούς μελισσοκόμους.
Οι συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία και η ελληνική οικονομία
Επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και διευκολύνουμε τους παραγωγούς, τις δηλώσεις των οποίων δεχόμαστε, χωρίς επιβάρυνση εκτιμητικών τελών, ακόμα και χειρόγραφα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρατυπίες, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum, καλώντας τους συγκεκριμένους παραγωγούς να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. «Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν να πάρουν χρήματα στην πλάτη συναδέλφων τους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά, τα οποία ανατιμήθηκαν, ενώ στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παραγωγή οπωροκηπευτικών που να δικαιολογεί ανατιμήσεις.
Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών εντός των Επιμελητηρίων της χώρας, επισημαίνοντας ότι με τη συμμετοχή τους στα επιμελητήρια οι επαγγελματίες αγρότες θα αποκτήσουν γνώση που είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε επιδότηση.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους αγρότες μας και να επιτύχουμε το στόχο για είσοδο στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέων. Θέλουμε επαγγελματίες αγρότες από επιλογή και όχι γιατί έτσι τους έταξε η μοίρα, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση