Με αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον και υπερκάλυψη ήδη από την πρώτη μέρα εγγραφών ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών,.

Σημειώνεται ότι το αρχικό εύρος τιμών κυμαινόταν μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ. Συνολικά θα διατεθούν 21.000.000 νέες μετοχές που αποτελούν το 28,5% του συνόλου των μετοχών της.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος αύριο, επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης και η κατανομή των νέων μετοχών στο Η.Δ.Τ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τη Δεύτερα θα γίνει η αποδέσμευση των κεφαλαίων των επενδυτών και η καταβολή του αντιτίμου των μετοχών από τους ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές, και θα παραδοθούν οι τίτλοι στους μετόχους μέσω καταχώρισης στους λογαριασμούς αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου οι μετοχές της Optima Bank θα κάνουν το ντεμπούτο τους στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του ΧΑ.

Παράλληλη διάθεση

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι κατανεμήθηκαν σε δικαιούχους της Παράλληλης Διάθεσης, σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, συνολικά 500.027 νέες μετοχές της Optima Bank.

Δικαιούχοι της Παράλληλης Διάθεσης σε περιορισμένο κύκλο προσώπων είναι:

(i) τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας,

(ii) τα ανώτατα στελέχη διοίκησης της Τράπεζας (μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής), το προσωπικό της Τράπεζας, το προσωπικό των θυγατρικών της και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών (από κοινού το «Προσωπικό») καθώς και

(iii) λιγότεροι από 100 συνεργάτες της Τράπεζας, δηλαδή πελάτες και προμηθευτές και γενικά πρόσωπα με τα οποία η Τράπεζα ή/και οι θυγατρικές της διατηρούν σημαντική κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας συμβατική σχέση (οι «Συνεργάτες»).

Μετά από 17 χρόνια

Η Optima είναι η πρώτη τράπεζα που θα εισαχθεί στο ταμπλό ύστερα από 17 χρόνια! Ήταν Μάιος του 2006 όταν το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διάβαινε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, σε μία εποχή που οι εισαγωγές εταιρειών στην οργανωμένη αγορά φάνταζαν πιο εύκολες από ποτέ.

Η Ελλάδα βρισκόταν πλέον στο ισχυρότερο οικονομικό club του πλανήτη και η πλεονάζουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεπε την άνετη άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ειδικά στον τραπεζικό τομέα οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να ρισκάρουν σημαντικά ποσά, υπό την προσδοκία υψηλών υπεραξιών.

Εκείνη την περίοδο, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα κινούνταν με υψηλά διψήφια ποσοστά, ενώ οι μεγαλύτεροι όμιλοι κατέγραφαν κερδοφορία άνευ προηγουμένου από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κλίμα το ΤΤ εισήλθε πανηγυρικά στο ΧΑ με την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου να υπερκαλύπτεται κατά 5,5 φορές. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Λίγα χρόνια αργότερα, μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου και την μετάδοση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά.

Τα νέα κεφάλαια

Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατ. ευρώ, η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που σέβονται το περιβάλλον, προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις