«Για μεγάλο χρονικό διάστημα» θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, εκτιμά ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ.

«Δεν βιάζομαι να αυξήσω, αλλά ούτε και να μειώσω», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στην Ατλάντα, αναφερόμενος στο επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Μπάουμαν- Fed: Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

«Εάν μειώσουμε πολύ σύντομα ή στείλουμε μηνύματα ότι δεν είμαστε αποφασισμένοι, δεν θα φτάσουμε στο 2%  και πρέπει να φτάσουμε στο 2%. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο»τόνισε. «Έτσι, θέλω να διατηρήσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι η κατάλληλη κίνηση που πρέπει να κάνουμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να αποφασίσουν αν χρειάζεται να προχωρήσουν σε μια ακόμα αύξση των επιτοκίων τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 χρόνων.

«Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί»

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και έδωσε σήμα ότι θα διατηρήσει υψηλά το κόστος χρήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, η απόδοση των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, όπως είναι τα 30ετή, άρχισε να κινείται ανοδικά και σήμερα ανήλθε στο 4,85%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων.

Ο Μπόστικ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, συγκατελέγεται στο στρατόπεδο των περισεριών της Fed τους τελευταίους μήνες υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στο πόσο καιρό θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα.

«Μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί» όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν μετακινούνται, εξηγεί ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα. «Οι έρευνές μας λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι διατεθειμένος να είμαι υπομονετικός»συνεχίζει προσθέτοντας ότι η πολιτική της Fed γίνεται πιο περιοριστική «καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται».Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να την πιέσουμε τόσο πολύ»κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή