
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ανταγωνίζονται για τεράστιους όγκους περιεχομένου που απαιτούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Επιπλέον, εξέφρασε το παράπονο ότι η Google δεσμεύει το περιεχόμενο με ακριβές και αποκλειστικές συμφωνίες με τους εκδότες.
Τα παραπάνω διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη δίκη-ορόσημο που διεξάγεται στις ΗΠΑ εναντίον της Google, την πρώτη μεγάλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που διεξάγεται στις ΗΠΑ από τότε που μήνυσαν τη Microsoft το 1998.
Οι υπόγειοι δεσμοί των Google και Apple φέρνουν… θύελλες στη Σίλικον Βάλεϊ
Επιπρόσθετα, ο Ναντέλα κατέθεσε ότι οι προσπάθειες των τεχνολογικών κολοσσών να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες περιεχομένου για να εκπαιδεύσουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους «μου θυμίζει τα πρώτα στάδια των συμφωνιών διανομής».
Οι συμφωνίες διανομής βρίσκονται στον πυρήνα του αντιμονοπωλιακού αγώνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google. Η κυβέρνηση λέει ότι η Google, με περίπου 90% της αγοράς μηχανών αναζήτησης, πληρώνει παράνομα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κατασκευαστές smartphone όπως η Apple και σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η AT&T και άλλους για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές τους.
Η επιρροή στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο καθιστά την Google το «πρώτο όνομα» στη διαφημιστική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τα κέρδη της.
Εισερχόμενος σε πιο τεχνικά θέματα ο Ναντέλα είπε ότι η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί υπολογιστική ισχύ, ή διακομιστές, και δεδομένα για την εκπαίδευση του λογισμικού. Ειδικότερα για τους διακομιστές δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε εκεί περισσότερα χρήματα».
Χωρίς να κατονομάσει την Google, είπε ότι είναι «προβληματικό» αν άλλες εταιρείες κλειδώνουν αποκλειστικές συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς περιεχομένου. «Όταν συναντιέμαι με εκδότες μου δηλώνουν ότι έχουν αποκλειστική συνεργασία με την Google και ότι θα πρέπει να βρω τρόπο να το διαχειριστώ», κατέθεσε.
Η πρόταση της Microsoft στην Apple
Ο Ναντέλα κατέθεσε επίσης ότι η Microsoft είχε όντως επιδιώξει να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing της ως προεπιλογή στα smartphone της Apple, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο συνήγορος της Google ανταπάντησε στον Σάτια Ναντέλα με τις περιπτώσεις που η Microsoft κέρδισε το καθεστώς προεπιλογής σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αλλά οι χρήστες εξακολουθούσαν να παρακάμπτουν το Bing και να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν με μεγάλη διαφορά τη μηχανή αναζήτησης της Google.
Η πλευρά της Google υποστήριξε ότι η Microsoft είχε κάνει μια σειρά από στρατηγικά λάθη που οδήγησαν στην αδυναμία του Bing να αποκτήσει ερείσματα, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να επενδύσει σε διακομιστές ή μηχανικούς για τη βελτίωση του Bing και της αποτυχίας να «δει» την επανάσταση των κινητών τηλεφώνων.
Επιπλέον, ο συνήγορος της Google είπε ότι η επιτυχία της Microsoft να γίνει η προεπιλεγμένη – σε ορισμένα τηλέφωνα της Verizon το 2008 και σε BlackBerry και Nokia το 2011 – κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα: οι χρήστες παρέκαμψαν το Bing και έκαναν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναζητήσεών τους στο Google.
Στους φορητούς υπολογιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα της Microsoft, το Bing είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και έχει μερίδιο αγοράς κάτω από 20%, παραδέχθηκε ο Ναντέλα.
«Σηκώνεστε το πρωί, βουρτσίζετε τα δόντια σας και κάνετε αναζήτηση στη Google», είπε ο Ναντέλα παραδεχόμενος την κυριαρχία της Google στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.
Ζητήματα ποιότητας
Σε μια ερώτηση που υποδηλώνει ότι το επιχείρημα της Google – ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση λόγω της ποιότητάς της και όχι λόγω παράνομης δραστηριότητας – έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του δικαστηρίου, ο δικαστής ρώτησε τον Ναντέλα γιατί η Apple θα μεταπηδήσει στο Bing δεδομένης της χαμηλότερης ποιότητας του προϊόντος της Microsoft.
Σημειώνεται ότι ο Ναντέλα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2014, πολύ καιρό αφότου ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετώπισε τη δική του ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή αγωγή. Αυτός ο δικαστικός αγώνας, ο οποίος έληξε με διακανονισμό το 2001, ανάγκασε τη Microsoft να τερματίσει ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές και άνοιξε την πόρτα σε εταιρείες όπως η Google.
Καθώς η Google, η οποία ιδρύθηκε το 1998, έγινε η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κλάδο, οι δύο εταιρείες έγιναν σταδιακά άσπονδοι αντίπαλοι. Και οι δύο διαθέτουν προγράμματα περιήγησης, μηχανές αναζήτησης, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλήθος άλλων επικαλύψεων. Πρόσφατα έγιναν αντίπαλοι στην τεχνητή νοημοσύνη, με τη Microsoft να επενδύει σημαντικά στην OpenAI και τη Google να κατασκευάζει το Bard AI chatbot μεταξύ άλλων επενδύσεων.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων