Για γεωπολιτικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, σημειώνοντας πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στο Αζερμπαϊτζάν προστίθεται ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης στο Ισραήλ σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές ο Λεμέρ εκτίμησε πως «εάν η σύγκρουση παραμείνει περιορισμένη, οι συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένες. Σήμερα είναι περιορισμένες, η τιμή του βαρελιού έχει αυξηθεί αλλά με περιορισμένο τρόπο».

Ο πόλεμος στο Ισραήλ αλλάζει ρότα στην κρουαζιέρα – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Ο Γάλλος υπουργός οικονομίας εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την «έλλειψη παραγωγικότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη», τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα με μέση ανάπτυξη περίπου 1%.»

Μακρόν: Απερίφραστη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα Παρασκευή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, ότι είναι θεμελιώδους σημασίας η απερίφραστη καταδίκη, από όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση η οποία δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τις νόμιμες επιδιώξεις του Παλαιστινιακού λαού. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, να μην υπάρξει κλιμάκωση της βίας και να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ Μακρόν και Ερντογάν συμφώνησαν να είναι σε επαφή τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή