Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου – για πρώτη φορά μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος – υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε (τον Μπενιαμίν Νετανιάχου) για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ρωσία επιστρέφει στη Μέση Ανατολή

Σημειώνεται στη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Ισραήλ στην αραβοϊσραηλινή κυβέρνηση, παρέχοντας στους Παλαιστινίους στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.

Το 1967 μάλιστα η ΕΣΣΔ έφτασε στο σημείο να διακόψει διπλωματικούς δεσμούς με το Τελ Αβίβ. Η κατάσταση άλλαξε μόνο μετά την πρώτη της ΕΣΣΔ, το 1991.

Αν και τα πρώτα χρόνια, η Ρωσία δεν μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη περιοχή, λόγο της οικονομικής της κατάρρευσης, ωστόσο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πούτιν, προσπάθησε να αναβιώσει παλιές συμμαχίες της Μέσης Ανατολής διατηρώντας παράλληλα θερμούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει τόσο τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αμπάς, όσο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το έτος που η Ρωσία μπήκε ξανά δυναμικά στο μεσανατολικό παιχνίδι ήταν το 2015, όταν έστειλε πολεμικά αεροσκάφη και στρατεύματά της στον παλιό σύμμαχό της, τη Συρία, συνεργαζόμενοι με το Ιράν για να στηρίξουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Η ρωσική επέμβαση επέτρεψε στον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και να συμβάλει στην επέκταση της επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν