Στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο και, στο περιθώριο αυτού, στις συνόδους κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με «βαριά» ατζέντα συμμετέχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπό την ανησυχία για μια περιφερειακή ανάφλεξη και με διαρκείς προσπάθειες και της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας για αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και το Μεταναστευτικό και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις συζητήσεις με τους ομολόγους του με «καθαρές θέσεις» της χώρας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Ειδικά το Eurosummit πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s. Και αυτό προεξοφλείται ότι θα αξιοποιηθεί από τον ίδιο για να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πλέον η «θετική έκπληξη» της ευρωζώνης ως προς τις αναπτυξιακές και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της.
Έξτρα 2,5 δισ. ευρώ
Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των «27» είναι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), μια συζήτηση που για πρώτη φορά σε επίπεδο ηγετών άνοιξε στο πρόσφατο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στη Γρανάδα.
Η Αθήνα διεκδικεί αύξηση του προϋπολογισμού, με τον Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «είναι αδιανόητο» να προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ε.Ε τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε κομβικούς τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Από τη Γρανάδα άλλωστε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις άμεσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας, άνοιγε την ατζέντα… διπλής κρίσης (Προσφυγικού και κλιματικής αλλαγής) τονίζοντας ότι η Ελλάδα «θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ». Και αυτό προκειμένου όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, κατά τον ίδιο, «να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές».
Ειδικά για το Μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης διαμηνύει στους ομολόγους του ότι υπό την πίεση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή επείγει μια στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε με την Αίγυπτο.
«Αξιόπιστος συνομιλητής»
Εν μέσω βαθιάς ανησυχίας στην Αθήνα για τη Μέση Ανατολή και ειδικότερη για την προοπτική περιφερειακής ανάφλεξης, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές του τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στη σύνοδο για την ειρήνη που προηγήθηκε στο Κάιρο το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή του Αράβων ηγετών.
Αντίστοιχα θα ενημερωθεί για τις συζητήσεις που είχαν ομόλογοί του οι οποίοι βρέθηκαν μετά από εκείνον στην περιοχή (όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε) αλλά και όσοι προηγήθηκαν (η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κ.ά).
Με τη δεδομένα αφενός τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ αφετέρου τους διαύλους που θέλει η Αθήνα να έχει ανοιχτούς με τον αραβικό κόσμο, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την Ελλάδα ως «αξιόπιστο συνομιλητή» με όλες τις χώρες τις ευρύτερης περιοχής.
Αυτός είναι ο ρόλος που θα προβάλλει για την Ελλάδα και στην σύνοδο κορυφής, επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «μόνο και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και τους κανόνες εμπλοκής αλλά και επιμένοντας ξεκάθαρα στον διαχωρισμό της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού.
Η ανάγκη προστασίας των αμάχων από κάθε πλευρά και η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι η διάσταση στην οποία επέμεινε και στη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση» θα επαναλάβει στις Βρυξέλλες, προβάλλοντας τη διαχρονική θέση της Ελλάδας (και θέση της Ευρώπης) υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά