Η Κίνα είναι αυτή η οποία άλλαξε τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αυτό πρόκειται να ξανακάνει σύντομα οδηγώντας σε κορύφωση την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
IEA: Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» για τα ορυκτά καύσιμα
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Μπιρόλ, πίσω από τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων βρίσκεται μια χώρα και αυτή είναι η Κίνα.
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα [το] αλλάζει [και] τώρα», είπε μιλώντας στο CNBC. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και… εξισορροπείται, αναδιαρθρώνεται», συμπλήρωσε.
Αυτός, κατά τον ίδιο, είναι ένας από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» πίσω από την βεβαιότητα του IEA ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του οργανισμού, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων συνολικά στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού «κόλλησε για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση του IEA περιγράφει ότι αντιστοιχεί σε «περισσότερο από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία.
Σημειώνεται, δε, ότι η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι ότι η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη”», αναφέρεται.
«Αυτή η εκ νέου εξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στις προοπτικές για τον ενεργειακό τομέα της Κίνας, και δεδομένου του μεγέθους της Κίνας, και για τον κόσμο».
Η οικονομία της Κίνας καθώς και οι σιδηρόδρομοι και οι υποδομές, απομακρύνονται τώρα από την προηγούμενη εξάρτησή τους από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας: «Όλα βρίσκονται σε πτώση».
«Έτσι η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη από [τα] τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα δούμε τα ορυκτά καύσιμα να κορυφώνονται αυτή τη δεκαετία».
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας πίσω από την αιχμή των ορυκτών καυσίμων είναι η καθαρή ενέργεια, κατά τον ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και της αυξανόμενης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μπιρόλ δεν είναι ο μόνος που υπογραμμίζει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Latest News
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση
Αυτή είναι η επιδότηση της κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο