Περαιτέρω βελτίωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Societe Generale, εάν μάλιστα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και θα μειώσουν περαιτέρω το δείκτη χρέους.

Όπως υπενθυμίζει η Societe Generale, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Η απόφαση οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις της: δημοσιονομική εξυγίανση και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Λαγκάρντ στο Mega: Θεαματική η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την Ιταλία σε πολλές δημοσιονομικές μετρήσεις και η μεγαλύτερη αδυναμία της – ο αυξημένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ – αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Κατά την άποψη της Societe Generale, οι θετικές ενέργειες αξιολόγησης για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της τελικά θα συγκλίνει με αυτή της Ιταλίας.

Ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, επειδή η απόφαση είχε ήδη τιμολογηθεί. Όπως μάλιστα εκτιμά η Societe Generale ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως είδαμε στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Παραμένει η αισιοδοξία

Η δυναμική της βελτίωσης πρόκειται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την Societe Generale, η οποία παραμένει από καιρό αισιόδοξη για τις μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Αυτές οι χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις δημοσιονομικές επιδόσεις τους και έχουν ακολουθήσει μια τάση ταχείας ανάκαμψης.

Οι θετικές προοπτικές τους αντανακλώνται στις αγορές ομολόγων, με τους τίτλους τους να υπερτερούν έναντι όλων των άλλων ομοτίμων. Η δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στις τιμές της αγοράς, κατά την άποψη Societe Generale.

Ένας τομέας εστίασης επίσης θα είναι η εκτέλεση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα είναι το κλειδί για την ιταλική απόδοση στο μέλλον, τονίζοντας ότι τυχόν καθυστερήσεις ή αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι χώρες έχουν ζητήσει επιπλέον δάνεια από τα Ταμεία Ανάκαμψης (RRF), ύψους 127 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου να ζητήσουν δάνεια και πλέον δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερα. Συνολικά 385 δισ. ευρώ δανειακής στήριξης είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων τα 165 δισ. έχουν ήδη διατεθεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Μετά τις αναθεωρήσεις, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ζήτησαν πρόσθετα δάνεια και έξι μέλη ζήτησαν δανειακή στήριξη για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Ισπανίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει θετικά αυτά τα αιτήματα, θα διατεθούν συνολικά 292,6 δισ. ευρώ δανείων (και έτσι τα 93 δισ. ευρώ του κονδυλίου θα παραμείνουν αδιάθετα)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους