Αύξηση των δαπανών κατά περίπου 25% το 2024 και κονδύλια ρεκόρ για την άμυνα, προβλέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή από την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, την Κρατική Δούμα.
Ο πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Volodin, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2026 αναπτύχθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των «17.500 κυρώσεων» στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο δαπανών, οι μεγαλύτερες ποτέ, αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να ξεπεράσουν τις κοινωνικές δαπάνες το επόμενο έτος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Η εξέλιξη έρχεται καθώς το Κρεμλίνο επιθυμεί να υποστηρίξει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου .
Η ιστορικά χαμηλή ανεργία, οι υψηλότεροι μισθοί και οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες θα βοηθήσουν το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τον εσωτερικό αντίκτυπο της στροφής της οικονομίας σε πολεμική βάση, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές.
Στρατιωτική σύγκρουση
Ο προϋπολογισμός «αφορά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία και την ετοιμότητα για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση στο διηνεκές», σχολιάζει στο APNews, ο Ρίτσαρντ Κόνολι, ειδικός στον στρατό και την οικονομία της Ρωσίας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
«Αυτό ισοδυναμεί με την εκ νέου στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας», είπε.
Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισε τον προϋπολογισμό, επικρίνοντας αυτό που περιέγραψε ως «χαμηλές συντάξεις» και ανεπαρκή οικονομική στήριξη για τους ηλικιωμένους, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Ο προϋπολογισμός θα πάει τώρα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για έγκριση και τελικά στον Πούτιν για υπογραφή.
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την άμυνα της χώρας μας, αλλά θα παρέχει επίσης όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την εγγύηση των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους», δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Alexander Zhukov, σύμφωνα με το Tass.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δαπάνες θα φτάσουν τα 36,66 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024, με προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 0,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας.
Μέρος του ρωσικού προϋπολογισμού είναι μυστικό καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να κρύψει τα στρατιωτικά του σχέδια. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι Farida Rustamova και Maksim Tovkaylo δήλωσαν στο κανάλι τους στο Telegram, Faridaily, ότι περίπου το 39% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών θα διατεθεί για την άμυνα και την επιβολή του νόμου το 2024.
Latest News
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία