Έμφαση στην εξέλιξη των απειλών τύπου APT (Advanced Persistent Threats) έδωσαν οι ειδικοί της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky (GReAT) παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους για το 2024 στο Kaspersky Security Bulletin
Οι ερευνητές της Kaspersky προβλέπουν ότι οι APT φορείς θα εισαγάγουν νέα exploits σε κινητά, wearables και έξυπνες συσκευές και θα τα χρησιμοποιήσουν για να σχηματίσουν botnets, να βελτιώσουν τις μεθόδους επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού και να χρησιμοποιήσουν το AI για πιο αποτελεσματικό spear-phishing. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να εντείνουν τις πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Τι να προσέχετε στις on line πληρωμές – Τα «4+4» SOS ενοψει των εορταστικών αγορών
Πλαστοπροσωπία με τεχνητή νοημοσύνη
Τα αναδυόμενα εργαλεία AI θα απλοποιήσουν την παραγωγή μηνυμάτων spear-phishing, επιτρέποντας ακόμη και τη μίμηση συγκεκριμένων ατόμων. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να επινοήσουν δημιουργικές μεθόδους αυτοματισμού συλλέγοντας διαδικτυακά δεδομένα και τροφοδοτώντας τα σε LLM για να δημιουργήσουν γράμματα στο στυλ ενός ατόμου που συνδέεται με το θύμα.
Το “Operation Triangulation” σηματοδοτεί μια πρωτοποριακή χρονιά για τα mobile exploits, εμπνέοντας ενδεχομένως περισσότερη έρευνα σχετικά με τα APT που επιτίθενται σε κινητά, wearables και έξυπνες συσκευές. Πιθανότατα θα δούμε τους φορείς απειλής να διευρύνουν τις προσπάθειες παρακολούθησής τους, στοχεύοντας διάφορες καταναλωτικές συσκευές μέσω τρωτών σημείων και “σιωπηλών” μεθόδων παράδοσης exploit, συμπεριλαμβανομένων των zero-click επιθέσεων μέσω messengers, των one-click επιθέσεων μέσω SMS ή εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και της υποκλοπής της κυκλοφορίας δικτύου. Η προστασία των προσωπικών και εταιρικών συσκευών έχει καταστεί όλο και πιο ζωτικής σημασίας.
Η εκμετάλλευση των τρωτών σημείων σε λογισμικό και συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ένα ακόμη σημείο για το οποίο πρέπει να επαγρυπνούμε. Η ανακάλυψη τρωτών σημείων υψηλής και κρίσιμης σοβαρότητας λαμβάνει μερικές φορές περιορισμένη έρευνα και καθυστερημένες διορθώσεις, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για νέα, μεγάλης κλίμακας και ύπουλα botnets ικανά για στοχευμένες επιθέσεις.
Κρατικές κυβερνοεπιθέσεις και χακτιβισμός ως νέα κανονικότητα
Οι αριθμοί των κυβερνοεπιθέσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος έχουν επίσης τη δυνατότητα να αυξηθούν το επόμενο έτος, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτές οι επιθέσεις πιθανότατα θα αφορούν στην κλοπή δεδομένων ή την κρυπτογράφηση, την καταστροφή υποδομών πληροφορικής, τη μακροπρόθεσμη κατασκοπεία και τη δολιοφθορά στον κυβερνοχώρο.
Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση είναι ο χακτιβισμός, ο οποίος έχει γίνει πιο κοινός ως μέρος των γεωπολιτικών συγκρούσεων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις υποδηλώνουν πιθανή αύξηση της δραστηριότητας των χακτιβιστών, τόσο καταστροφικών όσο και με στόχο τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, οδηγώντας σε περιττές έρευνες και επακόλουθη κόπωση συναγερμού των αναλυτών SOC και των ερευνητών στον κυβερνοχώρο.
Άλλες προηγμένες προβλέψεις απειλών για το 2024 περιλαμβάνουν:
Επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ως υπηρεσία
Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού στοχεύουν μικρότερες επιχειρήσεις με σκοπό να παραβιάσουν τις πιο σημαντικές: οι παραβιάσεις της Okta το 2022-2023 υπογραμμίζουν την κλίμακα της απειλής. Τα κίνητρα τέτοιων επιθέσεων μπορεί να κυμαίνονται από οικονομικό κέρδος έως κατασκοπεία. Το 2024 ενδέχεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις στις δραστηριότητες της αγοράς πρόσβασης στο dark web που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.
Εμφάνιση περισσότερων ομάδων που προσφέρουν υπηρεσίες hack-for-hire
Οι ομάδες hack-for-hire αυξάνονται, παρέχοντας υπηρεσίες κλοπής δεδομένων σε πελάτες που κυμαίνονται από ιδιωτικούς ερευνητές έως επιχειρηματικούς αντιπάλους. Η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά το επόμενο έτος.
Τα kernel rootkits είναι και πάλι εδώ
Παρά τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας, όπως το Kernel Mode Code Signing, το PatchGuard, το HVCI (Hypervisor-Protected Code Integrity), τα εμπόδια εκτέλεσης κώδικα σε επίπεδο πυρήνα παρακάμπτονται από APT και ομάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Οι επιθέσεις πυρήνα (kernel) των Windows αυξάνονται, ενεργοποιημένες από καταχρήσεις WHCP και η υπόγεια αγορά πιστοποιητικών EV και κλεμμένων πιστοποιητικών υπογραφής κώδικα αυξάνονται. Οι φορείς απειλής αξιοποιούν όλο και περισσότερο το BYOVD (Bring Your Own Vulnerable Driver) στις τακτικές τους.
Συστήματα διαχειριζόμενης μεταφοράς αρχείων (MFT)
Τα συστήματα διαχειριζόμενης μεταφοράς αρχείων (MFT) αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παραβιάσεις του MOVEit και του GoAnywhere το 2023. Αυτή η τάση είναι έτοιμη να κλιμακωθεί, με τους αντιπάλους του κυβερνοχώρου να προσβλέπουν σε οικονομικά κέρδη και λειτουργικές διαταραχές. Η περίπλοκη αρχιτεκτονική MFT, ενσωματωμένη σε ευρύτερα δίκτυα, κρύβει αδυναμίες ασφαλείας. Οι οργανισμοί θα πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης απώλειας δεδομένων και της κρυπτογράφησης, και να ενισχύουν την ευαισθητοποίηση στον κυβερνοχώρο για την προστασία των συστημάτων MFT έναντι εξελισσόμενων απειλών.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων