Η είδηση για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία και την Ισπανία, κατά ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, ενίσχυσε το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, καθώς οι traders βλέπουν πλέον στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης (bps) στο 2,425%, φθάνοντας για λίγο στο 2,411%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, σημείο αναφοράς για την περιφέρεια της ευρωζώνης, υποχώρησε στο 4,175%, κοντά στο χαμηλό τριών μηνών. Επίσης, ο ελληνικός δεκαετής τίτλος διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από τον ιταλικό, στο 3,64%. Σημειώνεται επίσης ότι το spread έχει υποχωρήσει στις 118 μονάδες.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές 96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί βρίσκονται ψηλά στις επιλογές των ξένων αναλυτών – Τι βλέπουν JPMorgan, Citi, Goldman, SocGen

Πλησιάζουν τα γαλλικά

Εν τω μεταξύ η Wood σε ανάλυσή της συντηρεί χαμηλά τις ανάγκες χρηματοδότησης, στο περιθώριο και των δημοσιονομικών της επιδόσεων, γεγονός που θα κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω, προσεγγίζοντας τις αποδόσεις των γαλλικών τίτλων, οι οποίες είναι πέριξ του 3%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood βλέπει την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πέριξ του 4% φέτος και του 3,3% το 2024, ενώ αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της για το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, τον οποίο βλέπει να υποχωρεί στο 143% στο τέλος του 2024.

Το γαλλογερμανικό spread

Το περιθώριο μεταξύ των αποδόσεων της Ιταλίας και της Γερμανίας 10ετούς διάρκειας –ένα μέτρο της ζήτησης των επενδυτών premium για τη διατήρηση του χρέους των πιο υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ– ήταν στις 174 μονάδες βάσης. Έφτασε τα 169,5 bps την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξε μια σχετικά σιωπηρή αντίδραση στα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουν νωρίτερα οι επανεπενδύσεις από το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς (PEPP).

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει επανεπενδύσεις PEPP για να στηρίξει τα ομόλογα των πιο υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ και να αποφύγει τον κατακερματισμό – μια υπερβολική διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η εκδίκηση των PIIGS

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιοσημείωτη αντιστροφή της τάσης, από την μεγάλη κρίση χρέους: τότε οι λεγόμενες χώρες της περιφέρειας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν προκαλέσει την οργή των επενδυτών εξαιτίας του υπέρογκου χρέους τους, παραβιάζοντας τους κανόνες και τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει, και στο στόχαστρο έχουν βρεθεί οι «καλοί μαθητές» της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία που καλούνται να δίνουν εξηγήσεις όλο και πιο συχνά εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων, που έρχονται σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενώ μια επανάληψη της κρίσης του 2012 δεν φαίνεται πιθανή, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι πλέον στρέφονται στα περιφερειακά κρατικά ομόλογα του μπλοκ, ποντάροντας σε καλύτερες αποδόσεις.

Για παράδειγμα, η JPMorgan Asset Management έχει «φορτώσει» ισπανικό χρέος, όπως και η Neuberger Berman, η οποία επενδύει παράλληλα σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Societe Generale SA από την πλευρά τους προβλέπουν ότι τμήματα της περιφέρειας της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος.

Τέλος στα…. PIIGS

Είναι τέτοια η αλλαγή που η Commerzbank AG υποστηρίζει ότι οι ταμπέλες «ομόλογα σκουπίδια» που δόθηκαν κάποτε στις χώρες αυτές, έχουν καταστεί παρωχημένες. Αυτό θα σήμαινε ένα τέλος όχι μόνο στον «πυρήνα» και την «περιφέρεια», αλλά στο χονδροειδές αρκτικόλεξο PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, και ανάγκασε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να μπουν σε τεράστια επώδυνα προγράμματα διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η PΙIGS (στην ελληνική γλώσσα «Γουρούνια») είναι το αρκτικόλεξο το οποίο χρησιμοποιείται από δυτικοευρωπαίους και γενικά αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές της χρηματιστηριακής κοινότητας προκειμένου να χαρακτηρίσουν αρνητικά τους λαούς της Πορτογαλίας (Portugal), της Ιταλίας (Ιtaly), τις Ιρλανδίας (Ireland) της Ελλάδας (Greece) και της Ισπανίας (Spain) ως υπαίτιους της οικονομικής κρίσης. Συνιστά δε, πέρα από το καταφανώς προσβλητικό περιεχόμενο του, ένα μέσο απαξίωσης των λαών του ευρωπαϊκού Νότου.

To selloff

Η αλλαγή αυτή έχει διαφύγει εν μέρει από τα επενδυτικά ραντάρ, κυρίως εξαιτίας του ευρύτερου ξεπουλήματος  στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Όμως, καθώς το μαζικό selloff πέρασε από τα αμερικανικά ομόλογα στα ευρωπαϊκά, μικρότεροι εκδότες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα βγήκαν κερδισμένες, με το spread να περιορίζεται σημαντικά. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης φέτος, ενώ στην Ελλάδα σε ποσοστό διπλάσιο αυτού του ποσού.

Αναβαθμίσεις

Η στροφή προς τα περιφερειακά ομόλογα ήρθε παράλληλα με τις αναβαθμίσεις αξιολογήσεων. Το Bloomberg, υπενθυμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από την Moody’s Investors Service και η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings.

Ακόμη και η Ιταλία, το επί μακρόν σήμα κατατεθέν της Ευρώπης για ανεύθυνα δημοσιονομικά σχέδια, βγήκε κερδισμένη όταν η Moody’s αφαίρεσε το αρνητικό outlook, αποσύροντάς το αξιόχρεο της χώρας από το χείλος των σκουπιδιών.

«Οι μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και οι θετικές προοπτικές τους αντανακλώνται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο Sean Kou, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της SocGen. «Η αποκλίνουσα δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στις τιμές της αγοράς».

Καταλύτες

Υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που προσελκύουν τους επενδυτές στο περιφερειακό χρέος. Η Goldman Sachs επισημαίνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα που θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, παράλληλα με πιο μέτρια καθαρά επίπεδα έκδοσης.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα τρία έθνη το 2024 σε σύγκριση με σχεδόν τετραπλάσια από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%