Υποτονικός παρέμεινε τον Νοέμβριο ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και η οποία έδειξε επίσης μείωση της απασχόλησης στα εργοστάσια.

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI μεταποίησης παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας που ο PMI παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει συρρίκνωση στη μεταποίηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης από τον Αύγουστο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2002.

Ευρωζώνη: Νέα πτώση στη μεταποίηση τον Οκτώβριο – «Έπεσαν» για 18ο μήνα οι παραγγελίες

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα ανέλθει στις 47,6 μονάδες. Σύμφωνα με τον ISM, μια ένδειξη PMI κάτω από το 48,7 σε μια χρονική περίοδο υποδηλώνει γενικά συρρίκνωση της συνολικής οικονομίας. Η οικονομία, ωστόσο, συνεχίζει να αναπτύσσεται, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2% το τρίτο τρίμηνο.

Επιβράδυνση

Αν και η δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος.

Τα λεγόμενα σκληρά δεδομένα έχουν προσφέρει μια μικτή εικόνα της μεταποίησης, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,1% της οικονομίας. Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας αυξάνονται σημαντικά σε ετήσια βάση, αλλά η εργοστασιακή παραγωγή είναι μειωμένη.

Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών της έρευνας του ISM αυξήθηκε στο αδύναμο 48,3 τον περασμένο μήνα από 45,5 τον Οκτώβριο. Η παραγωγή στα εργοστάσια μειώθηκε. Οι εκκρεμείς παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται.

Αλλά τα μειωμένα αποθέματα στα εργοστάσια και το χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων που διατηρούν οι πελάτες είναι ένας καλός οιωνός.

Οι τιμές των εργοστασιακών εισροών ήταν υποτονικές, αν και δεν έπεφταν πλέον με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Η μέτρηση της έρευνας για τις τιμές που πληρώνουν οι βιομηχανίες αυξήθηκε στις 49,9 μονάδες, την υψηλότερη τιμή σε επτά μήνες, από τις 45,1 μονάδες του Οκτωβρίου.

Το μέτρο της έρευνας για τις παραδόσεις προμηθευτών μειώθηκε στο 46,2 από 47,7 τον προηγούμενο μήνα. Μια ένδειξη κάτω από 50 δείχνει ταχύτερες παραδόσεις.

Μείωση απασχόλησης στα εργοστάσια

Η απασχόληση στα εργοστάσια μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας πιθανότατα περιορισμένες προσλήψεις και αυξημένες απολύσεις. Τον Οκτώβριο, ο ISM σημείωσε ότι «οι φθορές, και οι απολύσεις για τη μείωση του αριθμού του προσωπικού αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου».

Ο δείκτης της έρευνας για την απασχόληση στα εργοστάσια μειώθηκε στο 45,8 τον περασμένο μήνα από 46,8 τον Οκτώβριο. Αυτό το μέτρο ωστόσο δεν αποτελεί αξιόπιστο προγνωστικό δείκτη για τη μισθοδοσία στη μεταποίηση.

Οι μισθοδοσίες στις βιομηχανίες αναμένεται να έχει ανακάμψει τον Νοέμβριο καθώς περίπου 33.000 απεργοί μέλη του συνδικάτου της United Auto Workers επέστρεψαν στη δουλειά. Οι μισθοδοσίες των εργοστασίων μειώθηκαν κατά 35.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.

Οι συνολικές μη γεωργικές μισθοδοσίες αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 175.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα μετά την αύξηση κατά 150.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα του Reuters με οικονομολόγους.

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει την έκθεση απασχόλησης που παρακολουθεί στενά για τον Νοέμβριο την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή