Χωρίς αλλαγές πολιτικής θα είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την Bank of America, αλλά θα υπάρξουν αρκετά σημάδια για την επόμενη κίνηση, η οποία πιθανό να περιλαμβάνει μια μείωση του επιτοκίου. Προς το παρόν, η BofA αναμένει από την ΕΚΤ να υποστηρίξει ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

Το παραπάνω, κατά την BofA θα συνοδεύεται από τη συνήθη έμφαση στην εξάρτηση από τα δεδομένα και στα τρία βασικά συστατικά αυτής της αξιολόγησης (προβλέψεις, υποκείμενος πληθωρισμός και μετάδοση).

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 θα φανεί ο «πόνος» που προκάλεσαν οι Κεντρικές Τράπεζες [γραφήματα]

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας δεν μπορούν να αποκλείσουν λίγη περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις συνθήκες που θα οδηγούσαν στην έναρξη του κύκλου μειώσεων, αλλά πιστεύουν ότι αυτό είναι πιο πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση. Οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι συνεπείς με την σύσφιξη που έχει κάνει η ΕΚΤ και (δεδομένου του περιορισμού των προβλέψεων) έναν πιο αργό κύκλο μειώσεων από αυτόν που τιμολογεί η αγορά.

image.pngΕπίσης, η BofA αναμένει ότι θα επιβεβαιωθούν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του ΡΕΡΡ, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, που πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για ένα νωρίτερο τέλος του προγράμματος. Η BofA εκτιμά για μερικές επανεπενδύσεις των τίτλων έως τον Απρίλιο, και όχι τον Ιούνιο. Ωστόσο, αναμένεται κάποια σαφήνεια σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα του πλαισίου, αλλά είναι μάλλον πολύ νωρίς για αυτή την καθοδήγηση.

Τι θα πει η Lagarde

Θα είναι έτοιμη η ΕΚΤ και η Πρόεδρος της Christine Lagarde να δώσει σήμα στις αγορές για πρόωρες και γρήγορες μειώσεις; Όχι αποφασιστικά, κατά την άποψη της BofA. Αντίθετα, περιμένει από την επικεφαλής της ΕΚΤ να δώσει παρόμοια απάντηση με αυτή που έδωσε ο Schnabel σε πρόσφατη συνέντευξη, τονίζοντας την εξάρτηση από τα δεδομένα, την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για να δουν τι συμβαίνει με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια, καθώς και ότι χρειάζεται προσοχή όταν γίνονται δηλώσεις μακριά στο χρόνο, δεδομένου ότι έχουν εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις. image.png

Η επαναφορά των «περιστεριών»

Η BofA έχει διαπιστώνει ότι οι αγορές έχουν αλλάξει πλήρως τις εκτιμήσεις τους, καθώς αναμένουν έναν πολύ πιο γρήγορο κύκλο μειώσεων. Ωστόσο, η BofA πιστεύει ότι οι αγορές παρασύρονται λίγο. Την περασμένη εβδομάδα μια μείωση τον Απρίλιο φαινόταν αδιανόητη. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει πλέον. Αλλά η BofA θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο.

Το βασικό σενάριο είναι ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις και ότι ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο 2% είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο να μειωθεί ταχύτερα. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να εξετάζει τα ορόσημα που θα οδηγούσαν στην έναρξη του κύκλου περικοπής.

Πράγματι, όπως έχει υποστηριχθεί, η ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής ως προς τους όρους που θα την οδηγούσαν να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ο διοικητής της Banque de France, Vileroy de Galhau, έδειξε μια πιθανή πορεία για αυτό, όταν υποστήριξε σε μια πρόσφατη ομιλία ότι θα πρέπει να δούμε «την επιστροφή σε μια προοπτική πληθωρισμού που να είναι συμβατή με τον στόχο του 2%, σταθερά και σταθερά. Με την έννοια ότι υποστηρίζεται από πραγματικά στοιχεία για τον μετρούμενο πληθωρισμό, καθώς και για τον υποκείμενο πληθωρισμό και τους μισθούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία