Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στο Ισραήλ πυρομαχικών αρμάτων και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενη οικονομική αξία 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Κυριακή.

Η πώληση θα γίνει από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και θα αποτελείται από πυρομαχικά (120mm M830A1 High Explosive Anti-Tank Multi-Purpose with Tracer – MPAT), αλλά και σχετικό εξοπλισμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι οποίες έχουν την εποπτεία των στρατιωτικών πωλήσεων, είχαν δεχθεί «πιέσεις» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνουν γρήγορα το αίτημα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Γάζα: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις – Αντιδράσεις για το βέτο των ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβίβασε αργά το βράδυ της Παρασκευής μια δήλωση έκτακτης ανάγκης στους βουλευτές για την πώληση χιλιάδων πυρομαχικών στο Ισραήλ, δήλωσε στο CNN πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η κίνηση αυτή παρακάμπτει την τυπική περίοδο των 20 ημερών, που συνήθως παρέχεται στις επιτροπές του Κογκρέσου για να εξετάσουν μια τέτοια πώληση.

Η «πίεση» στις επιτροπές της Γερουσίας

Η δήλωση ακολούθησε αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προς το Κογκρέσο, να εγκρίνει την πώληση 45.000 βλημάτων στο Ισραήλ για τα άρματα μάχης Merkava.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οι οποίες έχουν την εποπτεία των στρατιωτικών πωλήσεων, είχαν δεχθεί «πιέσεις» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνουν γρήγορα το αίτημα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Οι επιτροπές έχουν συνήθως 20 ημέρες για να εξετάσουν τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, επιτρέποντας στους νομοθέτες να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με μια συναλλαγή και να την καθυστερήσουν αν χρειαστεί.

Αλλά αργά το βράδυ της Παρασκευής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβίβασε στις επιτροπές μια δήλωση έκτακτης ανάγκης για 13.000 βλήματα άρματος μάχης, αξίας περίπου 106 εκατομμυρίων δολαρίων, για άμεση παράδοση στο Ισραήλ, δήλωσε η πηγή το Σάββατο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή