«Τεχνοφοβικές» σε μεγάλο βαθμό παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς αν και ο κόσμος αλλάζει με «τρελές» ταχύτητες το επιχειρείν διστάζει να τολμήσει υιοθετώντας εφαρμογές της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στην καθημερινότητα της επιχείρησής του, γεγονός το οποίο ενδέχεται να στερήσει από την ελληνική οικονομία πολύτιμους πόρους ενώ θα στοιχίσει και σε ανταγωνιστικότητα στο παγκόσμιο στερέωμα.
Digital economy forum 2023- Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: 10,7 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι το 2030
Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο πρωτογενές περιεχόμενο, επιλύοντας προβλήματα ανοικτού τύπου με την εκτέλεση ευφυούς ανθρώπινης δράσης, κάτι που δεν είναι εφικτό με την «παραδοσιακή» Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η υιοθέτηση της Gen AI από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε καλύτερη λήψη αποφάσεων, μείωση διοικητικού κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και επιτάχυνση της καινοτομίας.
Επιταχυντής ανάπτυξης
Βάσει έρευνας της Deloitte που παρουσιάστηκε στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, σχετικά με τον αντίκτυπο του Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας, η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική, με τον σωρευτικό αντίκτυπό του να υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι €10,7 δισ.) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου το 50% αυτής της επίδρασης εκτιμάται ότι θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Παροχή Υπηρεσιών και Ενημέρωση & Επικοινωνία.
Η επίδραση του Gen AI στο κενό ειδικών ΤΠΕ αναμένεται να είναι, επίσης, σημαντική, με το προβλεπόμενο κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να φτάνει τις 83.000 θέσεις σωρευτικά έως το 2030. Η εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν στη μείωση του κενού ειδικών ΤΠΕ καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική επιτακτική για να βαδίσει η χώρα με στέρεα βήματα στην ψηφιακή εποχή.
Ιδιαίτερη σημασία πλέον έχουν τα εστιασμένα και ταχύρρυθμα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε αποφοίτους STEM αλλά και λοιπών κατευθύνσεων εκτός STEM, που οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.
Νηπιακή βήματα στην Gen AI αν και την αξιολογούν θετικά
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με το 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρόλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.
Επίσης, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI. Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς ΤΠΕ.
Κουλτούρα
Γιατί όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις «φοβούνται» να μπουν στον κόσμο της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης; «Οι επιχειρήσεις φοβούνται να υιοθετήσουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά να εμβαθύνουν σε αυτές, κυρίως λόγω κουλτούρας, πολλές φορές στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους», επεσήμανε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
«Εθνική πρωτοβουλία για να χτιστεί μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα»
Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα απαιτείται μια εθνική πρωτοβουλία για την αποφασιστική ενίσχυση του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης και να βρεθεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα», υποστήριξε ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Σπύρος Παμπουκίδης.
«Προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούμε να οδηγήσουμε την χώρα στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας», σημείωσε.
«Επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνήσεις, πρέπει να επιταχύνουν τις ψηφιακές επενδύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες πολιτών, πελατών και επιχειρήσεων. Να βελτιώσουν τη λειτουργία τους μέσω της χρήσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της οργανωτικής ευελιξίας» τόνισε ο κ. Παμπουκίδης.
Latest News
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ