H νέα εποχή που τρέχει με χίλια, επιβάλλει αλλαγή κουλτούρας στο ελληνικό επιχειρείν με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) να «επιβάλλει» στις διστακτικές και σε μεγάλο βαθμό φοβικές με την τεχνολογία, επιχειρήσεις την υιοθέτηση νέων πρακτικών όπως προκύπτει από έρευνα της Deloitte που παρουσίασε στο φόρουμ του ΣΕΠΕ ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της εταιρείας.
Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο.
IBM: Επένδυση στην ΑΙ με 2,3 δισ.δολάρια
Οι λύσεις Gen AI δεν φαίνεται να έχουν ενταχθεί ευρέως στην ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ σημαντικό εμπόδιο για όλους είναι η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.
Τα οφέλη της Gen AI είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μακροπρόθεσμα με την Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη να δύναται να εισφέρει έως και 10,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2030 (+5,45% στο ΑΕΠ), σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Η ενσωμάτωση της Gen AI θα διευρύνει το κενό στο ανθρώπινο δυναμικό στον τεχνολογικό κλάδο καθώς με ένα μετριοπαθές σενάριο το χάσμα στην προσφορά και ζήτηση εργασίας θα ανοίξει κι άλλο. Μέχρι το 2030 θα χρειάζονται 83.000 ειδικοί στον κλάδο τεχνολογίας – πληροφορικής από 25.000 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η ανάγκη
μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά με τα ταχύρρυθμα προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποιήσεις να δείχνουν τον δρόμο.
Τρέχει το δημόσιο
«Είμαστε σε καλό σημείο, τρέχουμε συνεχώς ψηφιακά στον δημόσιο τομέα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστιάζοντας, πέρα από τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, στην ψηφιοποίηση που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα τρέξει σε φορολογία, υγεία, δικαιοσύνη, πυρασφάλεια, προαναγγέλοντας πως τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας.
Ο φόβος των επιχειρήσεων
«Οι επιχειρήσεις φοβούνται να υιοθετήσουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά να εμβαθύνουν σε αυτές, κυρίως λόγω κουλτούρας, πολλές φορές στελέχη των επιχειρήσεων φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δεξιότητές τους με αποτέλεσμα να μην την υιοθετούν υπολειπόμαστε πολύ σε ρυθμούς υιοθέτησης σε σχέση με την ΕΕ.
Πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους στα νέα δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Ελλάδα είναι στην 17η θέση της ΕΕ στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ξεπερασμένες τεχνολογίες», σημείωσε ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
«Διπλάσιοι εισακτέοι»
«Χρειαζόμαστε διπλάσιους εισακτέους σε σχολές του τεχνολογικού κλάδου για να καλύψουμε τα κενά στις θέσεις εργασίας στην πληροφορική», υποστήριξε ζητώντας πιο απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο.
«Θα εκπαιδεύσουμε 2 εκατ. νέους μέχρι το 2025 στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προβλέπω δυνατό μέλλον»,
ανέφερε ο Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Το Generative AI λειτουργεί συμπληρωματικά με το ανθρώπινο ταλέντο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ενσωμάτωση του απλού ΑΙ, οι επιχειρήσεις που υιοθέτησαν το απλό ΑΙ ήταν πιο έτοιμες να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα, το Gen AI», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ στην ATCOM.
«Στην εταιρεία μας υιοθετούμε καθημερινά εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft.
«Να κινηθούμε τώρα»
«Η Microsoft θα εκπαιδεύσει τις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 Ελλήνων μέχρι το 2025, 1.000 από αυτούς που θα επιλεγούν, έχουμε ήδη 5.000 αιτήσεις, θα εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής και ΑΙ, οι 500 εγγυόμαστε πως θα βρουν δουλειά. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα να ψηφιοποιηθεί. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η ασφάλεια των δεδομένων, το Gen AI εκδημοκρατίζει το απλό AI, πρέπει να κινηθούμε τώρα», σημείωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.
«Δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις, ανοίγει ορίζοντες η τεχνητή νοημοσύνη»
«Δεν είναι έτοιμες οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις για να υιοθετήσουν τεχνολογίες Gen AI», σημείωσε ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδος & Κύπρου.
«Υπάρχει τεράστια ευκαιρία με την Gen AI να ανοίξουμε τα σύνορα της χώρας», υποστήριξε ο Aleksandar Preradovic, General Manager της DELL TECHNOLOGIES, σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.
«Το ΑΙ αναμένεται να αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό πολλές εσωτερικές διαδικασίες των επιχειρήσεων, χρειάζεται αυτό να το εκμεταλλευτούμε, ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων με τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτές να είναι μικρομεσαίες, δημιουργεί προβλήματα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Fortinet σε Ελλάδα, Κύπρο & Ουγγαρία.
«Επανακατάρτιση»
Ο Θρασύβουλος Παπαγγελής, Business Development Manager της BYTE εστίασε στην αναγκαιότητα επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
Τα πάνελ συντόνισε ο Σύμβουλος Έκδοσης του ot.gr, Νίκος Φιλιππίδης.
Latest News
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση και αξιοπιστία η θέρμανση είναι Fujitsu
Ένα σύγχρονο κλιματιστικό δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα όλο το χρόνο, έτσι είναι η καλύτερη επιλογή για μέγιστη άνεση κάθε εποχή
Νέος πρόεδρος στην Alpha Bank o Δημήτρης Τσιτσιράγκος
Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Alpha Bank από την 1η Ιανουαρίου 2025
«Κάηκαν» οι μπριζόλες του Salt Bae στη Μύκονο – Στο κόκκινο τα εστιατόρια του σεφ
Σε Μύκονο και Λονδίνο ο τζίρος και τα κέρδη των ψητοπωλείων Nusr-Et έχουν πάρει την κάτω βόλτα - Έκλεισε το μπεργκεράδικο στη Νέα Υόρκη
Τι φέρνει η Elpedison σε Helleniq Energy – Το σενάριο για placement και το μέρισμα από ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Helleniq Energy στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου απάντησε στην Edison για την αποτίμηση της Elpedison
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
Cash cow η Ελλάδα για τον οίκο Dior - Οι «χρυσές» επιδόσεις σε ένδυση και καλλυντικά
Τζίρος 55 εκατ. ευρώ για luxury ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά Dior στην ελληνική αγορά – Το νέο κατάστημα και η συμβολή του τουρισμού
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Στα «βράχια» οι μισές ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού - Το αγκάθι των τόκων
Πώς εξελίσσονται οι ρυθμίσεις και ο εξωδικαστικός - Γιατί σχεδόν 1 στους 2 οφειλέτες σταματά να εξοφλεί τις δόσεις
Η συγχώνευση έφερε οργανική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ για την Attica Bank
Στόχος για την Attica Bank η πλήρης εξυγίανση εντός του 2024 και η λειτουργική συγχώνευση μέσα στο 2025
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece