Εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια καταγράφηκε το 2023, με τους επενδυτές να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Τράπεζες: Έξυπνες επενδυτικές λύσεις για καλύτερα επιτόκια

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2023 οι καθαρές εισροές στα προϊόντα της κατηγορίας είχαν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επίδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα χρόνια, την περίοδο 2019 – 2023, οι αντίστοιχες τοποθετήσεις δεν είχαν ξεπεράσει συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που οι αποταμιευτές επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού των οποίων επενδύεται σε ομολογιακούς τίτλους, είναι τα υψηλά τοκομερίδια που προσφέρουν.

Μετά το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης, που ακολούθησε την πανδημία, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη προχώρησαν σε αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής.

Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων, καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστικά τα ομόλογα.

Διπλό κέρδος

Στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές, οι οποίοι ανταμείβονται έως σήμερα για αυτήν τους την επιλογή.

Κι αυτό διότι κέρδισαν διπλά:

Πρώτον, από τους τόκους που εισέπραξαν για λογαριασμό τους οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων

Δεύτερον, από την άνοδο των τιμών των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, η οποία ειδικά στους εγχώριους τίτλους επιταχύνθηκε λόγω της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Το 2023 τα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας έχουν πετύχει αποδόσεις που φτάνουν έως και το 15%, ενώ στην πλειονότητά τους καταγράφουν κέρδη άνω του 4%.

Ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικά ομόλογα.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα περισσότερα σημειώνουν άνοδο άνω του 9%, ενώ σε αρκετά ξεπερνά ακόμη και το 12%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2023 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού τίτλου υποχώρησε κατά 159 μονάδες βάσης, ενώ μόνον τον τελευταίο μήνα κατέγραψε πτώση 74 μονάδων και πλέον βρίσκεται κάτω από το 3%.

Διαπραγματεύεται στο 110,32% της ονομαστικής του αξίας έναντι 102,31% κατά την έκδοσή του.

 

Οι προσδοκίες

Το ράλι ωστόσο των τιμών θα συνεχιστεί κατά τα φαινόμενα και τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνουν διαχειριστές, όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεκινήσουν τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν περαιτέρω και οι τιμές τους θα ενισχυθούν.

Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα όσων τοποθετούνται σε αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας.

Ειδικά στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων, η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, η οποία θα οδηγήσει σε εισροές φρέσκων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς στο λανσάρισμα νέων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις αφορούν προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας, που διατίθενται μέσω προεγγραφών, μετά το πέρας των οποίων δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων.

Αμοιβαία κεφάλαια βραχυπρόθεσμης διάρκειας

Τελευταία μάλιστα, διαθέτουν αμοιβαία κεφάλαια πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας της τάξης των 18 ή 24 μηνών, υποσχόμενες συνολικές αποδόσεις έως και 5% που είναι ανταγωνιστικές των προθεσμιακών καταθέσεων.

Παράλληλα, συνεχίζουν την προσφορά προϊόντων διάρκειας έως και 5 ετών, τα οποία δύναται να διανέμουν κάθε χρόνο μέρισμα στους μεριδιούχους, ως τακτικό εισόδημα.

Με τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι αποταμιευτές μπορούν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα διατηρούν την προοπτική για υπερβάλλον κέρδος όταν αρχίσουν τα επιτόκια να υποχωρούν.

Σημειώνεται ότι παρά το χαμηλό, με τα σημερινά δεδομένα, κίνδυνο, οι επενδύσεις αυτού του τύπου έχουν το ρίσκο απώλειας μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να προκύψουν κατά το διάστημα της επένδυσης πολλαπλές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και κρατών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή