Λίγες μονάδες από τον στόχο των 1.350 μονάδων αναρριχήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της συντριπτικής πλειονότητας των «μεγάλων», συνέχισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την ανοδική του πορεία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 1.341,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.331,90 μονάδων (+0,10%) και 1.348,77 μονάδων (+1,36%). Ο τζίρος ανήλθε στα 124 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,9 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 425 χιλ. τεμάχια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 3.243,07 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.291,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,13% στις 1.117,48 μονάδες.

Επόμενος σταθμός… οι 1.350 μονάδες

Με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία πτωτική στο νέο έτος, ο γενικός δείκτης βλέπει πλέον με μεγάλες προσδοκίες τον μεγάλο στόχο των 1.350 μονάδων. Ένα επίπεδο που έβαλε στοπ στην ευφορία της αγοράς το καλοκαίρι του 2023 και ένα επίπεδο που δεν είχε ξανα-ανακτηθεί από τα τέλη του Ιουλίου.

Η διήμερη επίδοση όμως έβαλε και ένα τέλος μετά από σχεδόν 7 εβδομάδες κατά τις οποίες ο γενικός δείκτης έκανε πολύ μικρά βήματα, θετικά σε κάθε περίπτωση. Μάλιστα, η αύξηση του τζίρου, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές διορθώσεις, ενισχύει το σενάριο μιας καλής πρώτης δοκιμασίας, καθώς η ρευστότητα υπάρχει για να επιβεβαιωθεί το ψυχολογικό μοτίβο του «καλού Ιανουαρίου» στην αγορά.

Όπως αναφέρουν στον ot.gr χρηματιστηριακές πηγές, τόσο η εποχικότητα όσο και η ήπια κίνηση που προηγήθηκε στην αγορά άφησαν πολλά χαρτοφυλάκια εκτός, με αποτέλεσμα αρκετά εξ αυτών να σπεύδουν να τοποθετηθούν επιταχύνοντας την κίνηση. Είναι μια εικόνα άλλωστε που είδαμε εκτεταμένα και μέσα στο 2023, όταν και δεν ήταν λίγοι που μετά από ρευστοποιήσεις «κυνήγησαν» τις τιμές πολύ υψηλότερα από την έξοδο τους.

Εάν ξεπεράσει ο γενικός δείκτης το ψυχολογικό αυτό όριο, τότε η τρέχουσα εκτόνωση αναμένεται στην περιοχή των 1.370 μονάδων, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011. Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την συνέπεια των προβολών των επιπέδων καθώς οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και ο μηδενισμός των τιμών των μετοχών των εταιριών που συμμετείχαν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά το 2011 ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 3,70%, με τις Aegean, Eurobank, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισε η Cenergy, Motor Oil, Quest, Σαράντης, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Τιτάν και Autohellas, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Λάμδα. Η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,04% και η Jumbo έκλεισε στο -2,91%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες