
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά μειώθηκε πιθανότατα ο πληθυσμός της Κίνας το 2023, εξαιτίας της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με την COVID αφού η χώρα τερμάτισε ξαφνικά τα αυστηρά lockdown, ενώ η ασθενής εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας κρατά τα ποσοστά γεννήσεων σε πτώση.
Όπως γράφει το Reuters, οι δημογράφοι εκτιμούν ότι τα δεδομένα του πληθυσμού που αναμένονται στις 17 Ιανουαρίου θα δείξουν ότι ο αριθμός των νέων γεννήσεων το 2023 θα είναι ακόμα χαμηλότερος από τα 9,56 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2022, καθώς μακροχρόνια ζητήματα όπως η ανισότητα των φύλων και το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπίληπτα. Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα μειώνεται σταδιακά από το 2016.
Μειώνεται ο πληθυσμός – Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις γεννήσεις
Τα στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μειώνονται λόγω λιγότερων εργαζομένων και καταναλωτών , ενώ το κόστος για τη φροντίδα ηλικιωμένων και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα επιβαρύνουν περισσότερο τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις.
«Η πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και η αβεβαιότητα για το μέλλον στην Κίνα διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο» στη γονιμότητα από οποιαδήποτε θετική επίδραση προέρχεται από την άρση των περιορισμών για την COVID, δήλωσε ο Xiujian Peng, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Victoria στη Μελβούρνη.
Απότομη αύξηση των θανάτων
Οι δημογράφοι αναμένουν ότι οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί απότομα, καθώς η COVID-19 σάρωσε τον πληθυσμό των 1,41 δισεκατομμυρίων της Κίνας στις αρχές του περασμένου έτους μετά την απότομη κατάργηση των περιορισμών από το Πεκίνο τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Κίνα ανέφερε 121.889 συνολικούς θανάτους από τον κορονοϊό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το όργανο του ΟΗΕ είχε επικρίνει το Πεκίνο για ανεπαρκείς αναφορές θανάτων, κάτι που οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα.
Τα κατακλυσμένα κρεματόρια και οι πιέσεις στους γιατρούς να μην ταξινομούν τους θανάτους ως σχετιζόμενους με την COVID τροφοδότησε την υποψία για τη διαφάνεια των δεδομένων της Κίνας. Σε μια σπάνια κίνηση τον περασμένο Ιούλιο, η επαρχία Zhejiang της Κίνας, όπου κατοικεί το 5% του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε αύξηση 70% των αποτεφρώσεων τον περασμένο Ιανουάριο-Μάρτιο. Από τότε τα δεδομένα έχουν αφαιρεθεί.
Μια μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson με έδρα το Σιάτλ υπολόγισε 1,87 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους σε σχέση με αυτό που κανονικά θα αναμενόταν από όλες τις αιτίες μεταξύ Κινέζων άνω των 30 ετών μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.
Ο δημογράφος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Zhou Yun, δήλωσε ότι τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να υποδηλώνουν τη μείωση του πληθυσμού για να κρύψουν το μέγεθος του αντίκτυπου της COVID.
«Η αναφορά δεδομένων πληθυσμού στην Κίνα είναι τόσο δημογραφικό όσο και πολιτικό γεγονός», είπε.
Η πτώση του πληθυσμού έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει την πρόκληση της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού της. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 280 εκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 400 εκατομμύρια έως το 2035 – περισσότερο από τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο «πολιτισμός της τεκνοποίησης»
Εκτός από τα χαμηλά εισοδήματα και την υψηλή εργασιακή αβεβαιότητα, οι δημογράφοι αναφέρουν ως άλλους παράγοντες που αποθαρρύνουν τη γέννηση μωρών, τις διακρίσεις λόγω φύλου και τις προσδοκίες ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον ρόλο της φροντίδας στην οικογένεια.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε πέρυσι ότι οι γυναίκες πρέπει διδάσκονται «ιστορίες καλής οικογενειακής παράδοσης », προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να «καλλιεργηθεί ενεργά μια νέα κουλτούρα γάμου και τεκνοποίησης», την οποία συνέδεσε με την εθνική ανάπτυξη.
Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει διάφορα μέτρα για την ενθάρρυνση του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών εκπτώσεων, μεγαλύτερης άδειας μητρότητας και επιδοτήσεων στέγασης.
Ένα σύνολο δεδομένων που υποδηλώνει χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων το 2023 είναι η πτώση των ποσοστών γάμου το 2022 στο χαμηλότερο από το 1979. Οι γάμοι θεωρούνται ως κύριος δείκτης για τις γεννήσεις στην Κίνα, καθώς οι περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανατροφής παιδιών.
Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,09 το 2022 από 1,3 το 2020, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο μαζί με άλλες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας.
Ο Fuxian Yi, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, αναμένει τις νέες γεννήσεις σε περίπου 8 εκατομμύρια, οι οποίες, όπως λέει, θα ήταν οι χαμηλότερες από τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας ήταν κάτω από 200 εκατομμύρια άτομα.
Ο Yi λέει ότι αυτό είναι το συνεχιζόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφάρμοσε η Κίνα από το 1980 έως το 2015, καθώς οι μικρότερες γενιές τείνουν να έχουν λιγότερα μωρά.
Ένα έγγραφο πολιτικής του Δεκεμβρίου από το ινστιτούτο έρευνας πληθυσμού Yuwa παρότρυνε τις αρχές να αναστρέψουν «επειγόντως» τη μείωση των νεογνών μέσω γενναιόδωρων οικογενειακών επιδοτήσεων. «Η πιο αξιόλογη επένδυση στην Κίνα σήμερα είναι τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα