Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2014 αναρριχήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία όμως δεν κατάφερε να κρατήσει, αν και είχε τις δυνάμεις να κάνει το μεγάλο βήμα για τα υψηλά δεκαετίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.347,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.347,06 μονάδων (+0,19%) και 1.354,04 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια αξίας 16,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 3.268,84 μονάδες, ενώ στο -1,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.256,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 1.142,79 μονάδες.

Η ψυχολογία παραμένει θετική

Μπορεί η αγορά να έδειξε κάποια επιφυλακτικότητα, αλλά το κλίμα δεν μπορεί να μην θεωρηθεί θετικό. Όμως η δοκιμασία των 1.353 μονάδων, οι οποίες και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η αγορά έχει κάνει μια κίνηση χωρίς ουσιαστικές στάσεις, οι οποίες είναι και απαραίτητες για την ισχύ της ανόδου.

Βέβαια, το ορόσημο αυτό είναι καθαρά άτυπο, την ώρα που δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, με τον γενικό δείκτη να υπολείπεται αρκετών εξ αυτών. Την ίδια ώρα, όσο μένει πάνω από τη ζώνη των 1.330 – 1.335 μονάδων, ο στόχος για τις 1365 παραμένει ανοιχτός και η τάση επιθετική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε αρκετά, εγχώρια κυρίως, χαρτοφυλάκια περί υψηλών αποτιμήσεων.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, με τον Γενικό Δείκτη στα πολυετή υψηλά του, είναι δύσκολο – αν όχι γραφικό – να υποστηρίξουμε το σενάριο της “αρκούδας”.

Ένα χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας/χαμηλού βάθους, όπως το ελληνικό, διαθέτει πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό ή κυκλικό ανοδικό «κύμα», αλλά η επενδυτική διαδικασία πρέπει να συνυπολογίζει μεγάλο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερο στη παρούσα φάση τη βελτίωση της οπτικής για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων. Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ του κρίσιμου επιπέδου των 1.350 μονάδων, το οποίο αποτελεί το make-or-break προς τις 1.500 ή τις 1.100 για το υπόλοιπο του έτους, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική συνέχισε την έντονα ανοδική της πορεία κλείνοντας με άνοδο 2,57%, με τα κέρδη των ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Λάμδα και Quest να ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Autohellas, Coca Cola, Motor Oil και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες 2,80% και 2,05% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, OTE και ΕΛΧΑ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Cenergy, Μυτιληναίος, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%