Συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Φαρκαδόνα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι «απαιτείται σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».
Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και τα σύνθετα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει αγωνία σε όλους και πολλές απορίες για την επόμενη μέρα. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του πρωθυπουργού έχουμε πετύχει τη στήριξη της ΕΕ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό. Με συγκεκριμένα έργα, να οχυρώσουμε την περιοχή ώστε να νιώσει ξανά ο κόσμος ασφαλής», είπε ο ΥπΑΑΤ στη συνάντηση με αγρότες της Φαρκαδόνας, που οργάνωσε ο Δήμαρχος Σπύρος Αγναντής.
Οι αποζημιώσεις
Το ΥπΑΑΤ έχει δώσει 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως είπε ο υπουργός, θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δισεκατομμύριο ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των στάλων που υπέστησαν ζημιές, με επιπρόσθετη δωρεάν μελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ.
«Εντολή του πρωθυπουργού είναι να είμαστε συνεχώς παρόντες μέχρι να ξαναμπεί ο τόπος σε ομαλότητα», σημείωσε.
Ενημέρωσε, επίσης, τους αγρότες ότι στις 24 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, το λεγόμενο EUMED-9, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και η πρόταση για δυνατότητα αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση καταστροφών από την κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Τρικάλων Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.
Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές
Χθες το απόγευμα ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, μακρά σύσκεψη με αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν πλημμυρισμένα περίπου 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει ανακοινωθεί για εφαρμογή ειδικού μέτρου μέσα από το ΠΑΑ για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές. Το Τεχνικό Δελτίο του έργου έχει ολοκληρωθεί. Το έργο του Συμβούλου έχει ανατεθεί στον κ. Δημήτρη Σοφολόγη – πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Γεωπόνων- και αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει το παράρτημα του Τεχνικού Δελτίου με τις τιμές ενίσχυσης. Τότε θα γίνει αποστολή του Τεχνικού Δελτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική διαβούλευση και έγκριση. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η συμμετοχή των πληγέντων στο εν λόγω μέτρο θα γίνεται μέσω της δήλωσης καλλιέργειας ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση ξεχωριστού φακέλου δικαιολογητικών
Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια υπόθεση που επιλύεται σε λίγους μήνες, αλλά απαιτεί χρόνο. Και υπενθύμισε ότι το πολύ μέσα στον Μάρτιο, η HVA International θα έχει παραδώσει το master plan για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί των παρακάρλιων περιοχών έχουν λάβει τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή.
Στη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι Βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.
Latest News
Ξανά στο τραπέζι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της ΚΑΠ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα σκοπεύει να «οικοδομήσει» συμμαχίες για να αποφευχθούν οι όποιες «δυσάρεστες εκπλήξεις» με τις ενισχύσεις της ΚΑΠ 2024 - 2034
Πάνω από 77 εκ. ευρώ η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες
Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα 16/12.
Τσιάρας: Η παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
Στόχος είναι να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες
Απαντήσεις για το αν ενεργοποιηθεί η Ενιαία Συναλλαγή Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ εντός του 2024 ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τσιάρας: Σε εξέλιξη έργα και δράσεις στο Ρέθυμνο ύψους 455,3 εκατ. ευρώ
Η ποιότητα των κρητικών προϊόντων κινητήρια δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση