Προσωρινές θεωρεί η UBS τις αποκλίσεις που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων και των μετοχών, τα οποία σημείωσαν ράλι ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες του 2023.

Όπως εξηγεί η UBS, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, τα αμερικανικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις, με την απόδοση 10ετών να διαπραγματεύεται στο 4,16%—από το χαμηλό του 3,8% στα τέλη Δεκεμβρίου. Η κίνηση στα ομόλογα αντανακλά εν μέρει την αυξανόμενη εστίαση των επενδυτών σχετικά με το πόσο σύντομα η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν πλέον πιθανότητα 40% περικοπής στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, από πάνω από 80% στην αρχή του έτους.

Οι «ταύροι» δεν φεύγουν από τη Wall Street – Νέα υψηλά για τον S&P βλέπει η UBS

Ωστόσο, η UBS δεν αναμένει ότι η πρόσφατη αδυναμία στα ομόλογα ποιότητας θα διαρκέσει και τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης παραμένουν η πιο προτιμώμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Μια πτώση στις προσδοκίες των πραγματικών επιτοκίων θα οδηγήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις, εκτιμά. Ενώ η βραχυπρόθεσμη κίνηση των επιτοκίων πολιτικής έχει προσελκύσει πολλή προσοχή των επενδυτών, η UBS πιστεύει ότι το τελικό σημείο για τα επιτόκια είναι επίσης σημαντικό.

Η διάμεση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής είναι 2,5%, ή 0,5% σε πραγματικούς όρους, μετά τον πληθωρισμό. Με το τρέχον μακροπρόθεσμο πραγματικό επιτόκιο πολιτικής να εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από την εκτίμηση της Fed, η UBS πιστεύει ότι το επόμενο σκέλος της πτώσης των αποδόσεων είναι πιθανό να οδηγηθεί από χαμηλότερα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια.

Ένας παράγοντας είναι πιθανό να είναι η μείωση του προγράμματος πώλησης ομολόγων της Fed (ποσοτική σύσφιξη), η οποία θα μειώσει την ανοδική πίεση στα πραγματικά επιτόκια. Τα τελευταία πρακτικά της FOMC έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν ήδη πότε να μειώσουν τον ρυθμό των πωλήσεων.

Η εναλλακτική των μετρητών

Τα τελευταία δύο χρόνια πρόσφεραν στους επενδυτές την ευκαιρία να κερδίσουν ελκυστικές αποδόσεις σε μετρητά και κεφάλαια χρηματαγοράς. Όμως, με τον πληθωρισμό να πέφτει και τις μειώσεις των επιτοκίων να είναι στον ορίζοντα, ο κίνδυνος επανεπένδυσης από τη διατήρηση υπερβολικών μετρητών έχει γίνει εμφανής.

Ιστορικά, τα μετρητά υποαποδίδουν στα τελευταία στάδια των κύκλων αύξησης των επιτοκίων και κατά τη διάρκεια των κύκλων μείωσης των επιτοκίων. Έτσι, στο βασικό σενάριο της UBS, αναμένει αποδόσεις 8,5% για ομόλογα υψηλής ποιότητας, μεσαίας διάρκειας φέτος, έναντι 4,3% για μετρητά (σε όρους δολαρίου).

Έτσι, παρόλο που η αστάθεια των αποδόσεων είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη βραχυπρόθεσμα, συνεχίζει να συστήνει τα ποιοτικά ομόλογα. Σε ένα σενάριο «σκληρής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας, θα περιμένει μάλιστα διψήφιες αποδόσεις. Ακόμη και σε ένα σενάριο Goldilocks, το οποίο είναι το λιγότερο ευνοϊκό για ποιοτικό σταθερό εισόδημα, οι αποδόσεις θα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές