Η τελευταία παρτίδα κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε τη Ρωσία να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, προκειμένου να πουλήσει τα βαρέλια της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο κ. Νόβακ τόνισε ότι οι ρωσικές τιμές έχουν σημειώσει μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα πιο πρόσφατα πακέτα κυρώσεων στα τέλη του περασμένου έτους.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν τα πρώτα τους βήματα για την επιβολή κυρώσεων σε πλοιοκτήτες και εμπόρους για το ρόλο τους στη μεταφορά βαρελιών για λογαριασμό της Μόσχας, ενώ η ΕΕ εισήγαγε πιο αυστηρές απαιτήσεις για τη μεταφόρτωση από πλοίο σε πλοίο. Το μπλοκ εισήγαγε επίσης μια πιο ενδελεχή διαδικασία τεκμηρίωσης για τη συμμόρφωση με το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων που επέβαλε μαζί με την Ομάδα των Επτά εθνών και τους συμμάχους της.

Έκρηξη εισαγωγών ρωσικού ντίζελ στη Βραζιλία – Αύξηση 6.000%

«Η τρέχουσα άνοδος συνδέεται με το πακέτο κυρώσεων που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους», είπε ο Νόβακ. «Είμαι βέβαιος ότι μόλις βελτιωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και η αγορά ηρεμήσει, οι εκπτώσεις θα περιοριστούν».

O Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, η ΕΕ ενέκρινε το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Οι νέοι περιορισμοί καλύπτουν 61 άτομα και 86 εταιρείες και οργανισμούς» γράφει το ρωσικό πρακτορείο Tass, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις του Νόβακ.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους οι εκπτώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο μειώθηκαν στο σημείο εξαγωγής και μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου περιορίστηκαν σε περίπου 12 δολάρια κάτω από τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς από 20 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media Ltd. Αλλά από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν τέθηκε σε ισχύ ο τελευταίος γύρος κυρώσεων, η διαφορά διευρύνθηκε και πάλι στα 18 δολάρια περίπου το βαρέλι.

«Κολλημένα» τα πλοία

Ένα άλλο σημάδι ότι η ανανεωμένη επιβολή των κυρώσεων έχει αντίκτυπο είναι ο αυξανόμενος αριθμός ρωσικών αποστολών που «κολλούν» στη θάλασσα. Αρκετά δεξαμενόπλοια είχαν συσσωρευτεί στη Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα πριν προχωρήσουν τελικά, ενώ ένας σημαντικός όγκος πλοίων από τα ανατολικά λιμάνια της χώρας είτε στράφηκαν είτε σταμάτησαν τα ταξίδια τους είτε έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης.

Το Bloomberg, γράφει τέλος ότι η τιμή παράδοσης του ρωσικού πετρελαίου έχει παραμείνει πολύ πιο κοντά στα διεθνή σημεία αναφοράς και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το σε ποιον ανήκουν οι σκιώδεις εμπορικές εταιρείες και οι πλοιοκτήτες που παραδίδουν τα βαρέλια της χώρας και εάν μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων τελικά διοχετεύεται πίσω στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια