Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας όμως να αφομοιώσουν το πλήθος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, τα οποία και θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,15%, με τον κλάδο των κατασκευών κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,27% στις 7.645 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,19% στις 17.634 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,22% στις 7.971 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ιδιοκτήτριας της Budweiser, AB InBev, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, υποχωρούν κατά 1,5% αφού δεν κατάφερε να καλύψει τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδα για το 2023.

Τα στοιχεία

Πλήθος στοιχείων που προσπαθούν να αφομοιώσουν οι αγορές, με τον γαλλικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να αυξάνεται κατά 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό του Ιανουαρίου 3,1%.

Σε μηνιαία βάση, όμως, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση 0,8% μετά από μείωση 0,2% τον Ιανουάριο. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, των μεταποιημένων προϊόντων και των υπηρεσιών από έτος σε έτος. Αντίθετα, το κόστος που σχετίζεται με την ενέργεια και τον καπνό αναμένεται να αυξηθεί.

Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ήτοι μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό του Ιανουαρίου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακός και εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 0,4%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές