Οι νέοι στην Κίνα που αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο δύσκολη αγορά εργασίας στρέφονται σε ένα απίθανο μέρος για βοήθεια στις αναζητήσεις εργασίας τους: το Tinder .
Η Jade Liang, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη Σαγκάη, αποφάσισε να ξεσκονίσει τον λογαριασμό της στην εφαρμογή γνωριμιών αφού έκανε αίτηση για περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στην αναζήτησή της για ρομαντισμό, αλλά τώρα βρίσκει χρήσιμο να συνδέεται με άλλους επαγγελματίες για περιστασιακές συνομιλίες για καφέ.
Ποιος κλάδος κάνει τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα [έρευνα]
Ο Liang είναι μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Κίνα που καταφεύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της έλλειψης ευκαιριών εργασίας.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παλεύει με την ανεργία των νέων, η οποία έφτασε στο ρεκόρ του 21,3% τον περασμένο Ιούνιο. Αφού ανέστειλαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία των νέων για αρκετούς μήνες για να αναθεωρηθεί η μέθοδος υπολογισμού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, εξαιρουμένων των φοιτητών, ήταν 14,9%.
Αν και η υψηλή ανεργία των νέων δεν είναι ασυνήθιστη για χώρες όπως η Κίνα που αντιμετωπίζουν επίσης άλλες οικονομικές προκλήσεις, «τα προβλήματα της Κίνας φαίνεται να είναι πιο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Su Yue, κύριος οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit στη Σαγκάη.
«Η οικονομική ύφεση της χώρας, ο αντίκτυπος της πανδημίας και η εξυγίανση της βιομηχανίας ήρθαν όλα ταυτόχρονα, επηρεάζοντας σημαντικά τον νεανικό πληθυσμό», είπε.
Εύρεση εργασίας στο Tinder
Η Liang σκέφτηκε για πρώτη φορά το Tinder ως εργαλείο αναζήτησης δουλειάς αφού είδε μια viral ανάρτηση στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο του Instagram στην Κίνα, από έναν χρήστη που είπε ότι βρήκε επιτυχώς δουλειά χρησιμοποιώντας μια κινεζική εφαρμογή γνωριμιών, σύμφωνα με το NBC News.
Παρόμοιες αναρτήσεις που προτείνουν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο εύρεσης εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και το Tinder είναι μία από τις πολλές ξένες εφαρμογές που είναι αποκλεισμένες στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας ιδιωτικά δίκτυα.
Η Liang είπε ότι παρόλο που μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο LinkedIn χρησιμοποιώντας ένα VPN, δοκίμασε ακόμα το Tinder επειδή ανακάλυψε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζήτησης εργασίας την είχαν απογπητεύσει.
«Η αγορά είναι πολύ κορεσμένη λόγω της οικονομικής ύφεσης», είπε.
Το ίδιο το Tinder αποθαρρύνει την πρακτική, λέγοντας ότι η πλατφόρμα του έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει προσωπικές σχέσεις και όχι επιχειρηματικές.
«Το Tinder δεν είναι ένα μέρος για να προωθήσετε τις επιχειρήσεις για να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο NBC News.
Έχει επίσης προκαλέσει κριτική από εκείνους που αναζητούν πραγματικά ρομαντικές συνδέσεις που λένε ότι δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται τα κίνητρα άλλων χρηστών.
Βέβαια, είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης εργασίας, είπε, και «μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο όταν αναζητάτε εργασία σε διεθνείς εταιρείες ή κολοσσούς του Διαδικτύου».
Και μπορεί να μην είναι όλοι οι εργοδότες τόσο ευγενικοί στην προσέγγιση του Tinder, προειδοποιούν οι χρήστες.
«Αν μια κρατική εταιρεία έχει ακούσει ποτέ να κυνηγάς δουλειά στο Tinder, νομίζω ότι μπορεί να σε βάλει μόνιμα στη μαύρη λίστα», είπε.
Πηγή: In.gr
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία