Ο ελληνικός καφές πέρα από την φημισμένη γεύση του, έρχεται τώρα να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει και στην υγεία.

Η Ικαρία βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος  επιστημόνων και ερευνητών παγκοσμίως λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού ανθρώπων που ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής.

Καφές: Πώς έγινε πάλι cool

Αυτό το φαινόμενο της μακροζωίας οδήγησε τον Dan Buettner, συγγραφέα best seller των New York Times, και την ομάδα του να ανακηρύξουν την Ικαρία ως μία από τις μόλις έξι γαλάζιες ζώνες παγκοσμίως περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σημαντικά περισσότερο.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της μακροζωίας στην Ικαρία είναι τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας μεταξύ των κατοίκων της.

Πολλοί το αποδίδουν αυτό στον τρόπο ζωής και διατροφής των κατοίκων του νησιού, ιδίως στην καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές

Ο ελληνικός καφές, βασικό συστατικό της ελληνικής κουλτούρας, έχει διερευνηθεί εκτενώς για τα οφέλη του στην υγεία.

Μελέτες έχουν εντοπίσει ισχυρά αντιοξειδωτικά στον ελληνικό καφέ, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, παρέχουν προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ και προσφέρουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Μια κομβική μελέτη στην Ικαρία, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι ηλικίας 55 έως 100 ετών, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και της υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Τα ευρήματα ήταν αξιοσημείωτα: πάνω από το 87% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν καθημερινά ελληνικό καφέ παρουσίαζαν άριστη αρτηριακή υγεία, με τις αρτηρίες τους να λειτουργούν όπως εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ ενισχύουν τη λειτουργία των αρτηριών, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το μονοξείδιο του αζώτου.

Το όφελος αυτό επεκτείνεται ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, παρουσιάζοντας βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας μετά την κατανάλωση καφέ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις μελέτες είναι σαφές: ο ελληνικός καφές, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, φαίνεται να προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο αναβαθμίζει τη θέση του ελληνικού καφέ στη σφαίρα των υγιεινών ροφημάτων, αλλά προσφέρει επίσης μια ελκυστική προοπτική για τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus