Αντιμέτωπη με τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) φαίνεται ότι είναι η Ιταλία. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή αναμένεται να κινήσει τη σχετική διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι τα μελλοντικά της σχέδια δαπανών είναι ήδη επαρκή ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπει ότι φέτος ο λόγος του ελλείμματος προς ΑΕΠ αναμένεται φέτος να κινηθεί εντός του στόχου του 4,3% που τέθηκε τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά πάνω από το όριο του 3% που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι αναγνώρισε ότι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι πιθανό να επικαλεστεί τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος, αλλά είπε ότι αυτό ισχύει και για άλλες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

«Εκτιμούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στο Συμβούλιο να κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον μας καθώς και για πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Τζορτζέτι κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης: «Εμείς, η Γαλλία και άλλοι 10».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόκειται να αναθεωρηθεί στις 9 Απριλίου θα είναι ήδη σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση του δημοσιονομικού κενού με την πάροδο του χρόνου.

«Δεν είμαστε τόσο χαζοί ώστε να έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ήταν το σενάριο στο οποίο πηγαίναμε», είπε.

Οι αλλαγές

Η τελευταία μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ ορίζει έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε τέσσερα έως επτά χρόνια, με τη μεγαλύτερη διαθέσιμη επιλογή εάν μια χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς που η ΕΕ δίνει προτεραιότητα.

Η υπαγωγή σε διαδικασία μείωσης του ελλείμματος θα προστατεύσει προσωρινά την Ιταλία από την απαίτηση της ΕΕ να μειώσει το χρέος της κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά μόλις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023-2026.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες υπό μια τέτοια διαδικασία ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για το TPI, ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων από χώρες που υφίστανται επίθεση στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή