
Η Ζιμπάμπουε, που εδώ και μια εικοσαετία έχει βυθιστεί σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί ένα νέο νόμισμα, το αποκαλούμενο ZiG, στη θέση του δολαρίου Ζιμπάμπουε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.
Ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε είναι ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίους – επισήμως τον Μάρτιο ανερχόταν στο 55% αλλά πέρσι έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες στους κατοίκους.
Τουρκία: Υποχωρεί η λίρα μετά τις εκλογές – Επιστροφή στα Erdoganomics φοβούνται οι αγορές
Το 2008 ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός έφτασε στα 500 δισεκ. τοις εκατό: οι τιμές αυξάνονταν τόσο γρήγορα που οι υπάλληλοι στα καταστήματα άλλαζαν τις τιμές στα ράφια πολλές φορές την ημέρα.
«Αρχής γενομένης από σήμερα, οι τράπεζες θα μετατρέψουν τους λογαριασμούς στο νέο νόμισμα, τον Χρυσό της Ζιμπάμπουε» (Zimbabwe Gold ή ZiG) είπε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Τζον Μουσαγιαβάνου.

ZiG, το νέο χαρτονόμισμα της Ζιμπάμπουε
Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να ευνοήσει «την απλούστευση, την εμπιστοσύνη και την προβλεψιμότητα» του οικονομικού συστήματος της Ζιμπάμπουε, πρόσθεσε, παρουσιάζοντας τα οκτώ νέα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν σε υποδιαιρέσεις από 1 μέχρι 200 ZiG.
Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 21 ημέρες προκειμένου να ανταλλάξουν τα παλαιά χαρτονομίσματα.
Το τοπικό νόμισμα απώλεσε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη χρονιά. Σήμερα η ισοτιμία του είχε διαμορφωθεί στα 30.000 δολάρια Ζιμπάμπουε έναντι 1 δολαρίου ΗΠΑ (40.000 στη μαύρη αγορά), σύμφωνα με το παρατηρητήριο Zim Price Check.
Η οικονομία της χώρας παραπαίει εδώ και δυο δεκαετίες, λόγω έλλειψης ρευστού και τροφίμων. Τα 16 εκατομμύρια των κατοίκων είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της γενικευμένης φτώχειας και την υψηλή ανεργία.
Ενας τόνος χρυσού στην κεντρική τράπεζα
Η χώρα είχε εγκαταλείψει και στο παρελθόν το δολάριο Ζιμπάμπουε και υιοθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα. Το 2019 το δολάριο Ζιμπάμπουε επανήλθε, αλλά η εμπιστοσύνη σ’ αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται με βάση το αμερικανικό δολάριο και οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να πληρώνονται στο αμερικανικό νόμισμα. Όσοι πληρώνονται σε τοπικό νόμισμα, σπεύδουν αμέσως στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, προκειμένου να προλάβουν μια νέα υποτίμηση.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα επιθεώρησε τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, στα θησαυροφυλάκια της οποίας υπάρχει 1,1 τόνος χρυσού, σύμφωνα με τον Μουσαγιαβάνου.
Η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει και άλλους πολύτιμους πόρους, όπως διαμάντια, που ισοδυναμούν με 0,4 τόνο χρυσού. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε περισσότερο» χρυσό, εξήγησε ο οικονομολόγος Πρόσπερ Τσιταμπάρα, συγκρίνοντας τα αποθέματα αυτά με εκείνα γειτονικών χωρών, όπως της Νότιας Αφρικής, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερα.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει με το νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label