Η Microsoft ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για έσοδα και κέρδη γ’ τριμήνου καθοδηγούμενη από την έγκαιρη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις υπηρεσίες cloud της εταιρείας, ενώ η μετοχή της εκτινάχθηκε μετά τις ανακοινώσεις κατά 4%.

Η άνοδος της μετοχής της Microsoft μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης αύξησε την χρηματιστηριακή της αξία κατά 128 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αύξηση των κερδών και των εσόδων επισκίασε τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες της. Αντίθετα, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Meta, μητρικής των Facebook και Instagram, μειώθηκε κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, αφού προειδοποίησε για αύξηση των δαπανών τεχνητής νοημοσύνης και εξέδωσε χαμηλότερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη εσόδων.

Η Microsoft μέσω AI κερδίζει μερίδια αγοράς και στο cloud

«Τα κέρδη της Microsoft στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύουν ότι ο διπλασιασμός της καινοτομίας αποδίδει καρπούς», δήλωσε στο Reuters ο Τζέρεμι Γκόλντμαν, ανώτερος διευθυντής ενημερώσεων στο Emarketer, δείχνοντας τις πρώιμες κινήσεις της εταιρείας στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, όπως η μεγάλη επένδυσή της στην κατασκευάστρια του ChatGPT,  OpenAI.

Τα έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν 17% στα 61,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τη συναινετική εκτίμηση των 60,80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Τα κέρδη ανά μετοχή 2,94 δολαρίων ξεπέρασαν τον στόχο της Wall Street των 2,82 δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Microsoft που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη το τρίτο τρίμηνο ήταν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν από 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των 13,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Visible Alpha.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη ζήτηση των πελατών να αυξάνεται αρκετά», δήλωσε στο Reuters ο Μπρετ Ίβερσεν, αντιπρόεδρος επενδυτικών σχέσεων της Microsoft. «Και έτσι φροντίζουμε να κλιμακώσουμε τη διαθέσιμη χωρητικότητά μας».

Η μετοχή έχει εκτιναχθεί στα ύψη με τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI) της Microsoft που βασίζονται στη στρατηγική της συνεργασία με την OpenAI και επίσης τη βοήθησε να κατακτήσει φέτος το στέμμα της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο από την Apple. Η Microsoft έχει ειδική πρόσβαση στις πολυπόθητες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, τις οποίες εργάζεται για να ενσωματώσει πρακτικά στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, όπως στο Azure, στο Bing και επίσης στο Microsoft 365, το οποίο περιλαμβάνει τις εφαρμογές γραφείου Word, το Excel και το PowerPoint.

Έσοδα και κέρδη

Τα έσοδα από τη μονάδα Intelligent Cloud της Microsoft, η οποία περιλαμβάνει την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure, αυξήθηκαν στα 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 26,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Τα έσοδα της Azure αυξήθηκαν κατά 31%, υψηλότερα από την εκτίμηση ανάπτυξης 29% από την εταιρεία έρευνας αγοράς Visible Alpha. Η Microsoft προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του Azure το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο θα ήταν 30%-31%, γεγονός που θα το έθετε μπροστά από τον στόχο της Wall Street που είναι της τάξης του 28,5%.

Το εργαλείο Copilot, δηλαδή το σύνολο ψηφιακών βοηθών genAI που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο για 30 δολάρια/ μήνα, έχει ανυψώσει το επιχειρηματικό λογισμικό της Microsoft και την επιχεδίρηση των Windows. Η ανάκαμψη στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, ήταν επίσης ένας παράγοντας που επηρέασε την επίδοση.

Τα έσοδα της μονάδας More Personal Computing αυξήθηκαν 17% στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 15,08 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Παραγωγικότητα και Επιχειρηματικές Διαδικασίες, η μονάδα της Microsoft που περιλαμβάνει το λογισμικό γραφείου και το LinkedIn, αύξησε τα έσοδα κατά 12% στα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές είχαν υπολογίσει 19,54 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ