Οι επερχόμενες ανακοινώσεις των τριμηνιαίων οικονομικών απότελεσμάτων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι η Microsoft κλείνει το χάσμα με την Amazon, ηγέτη της αγοράς του cloud computing. Αιτία το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στο cloud της Microsoft ελκυόμενες και από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούνται από την OpenAI.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η Microsoft έκανε κίνηση… ματ στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης απέναντι στους ανταγωνιστές Amazon και Google όταν λανσάρισε τον περασμένο Νοέμβριο έναντι 30 δολαρίων/ μήνα ένα πακέτο εργαλείων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Copilot, που λειτουργούν στις επιχειρηματικές εφαρμογές της.

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων την Πέμπτη θα αποτελέσουν ουσιαστικά έναν δείκτη της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κίνηση των μετοχών τεχνολογίας καθώς το ράλι στον κλάδο υποχωρεί αυτόν τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν από τη Microsoft – η οποία ξεπέρασε την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο νωρίτερα φέτος – να ανακοινώσει ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη προσελκύουν πελάτες στην υπηρεσία cloud-computing Azure.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

«Το Azure επωφελείται από το φαινόμενο halo γύρω από την AI στρατηγική της Microsoft», δήλωσε στο Reuters ο Ρίσι Τζαλούρια της RBC Capital Markets, ο οποίος αναμένει ότι η Microsoft θα κερδίσει μερίδιο αγοράς από την ανταγωνίστρια Amazon.

Ο Τζαλούρια πρόσθεσε ότι οι πάροχοι cloud θα πρέπει σε γενικές γραμμές να επωφεληθούν από σημάδια σταθεροποίησης στις δαπάνες τεχνολογίας, οι οποίες έχουν πιεστεί από τα υψηλά επιτόκια και την οικονομική αβεβαιότητα.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, τα έσοδα της Microsoft αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 15% και της Alphabet κατά 12,6% – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα έσοδα της Amazon ενδέχεται να αυξηθούν κατά 11,9%, η χειρότερη επίδοση τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Το Azure, μέρος της μονάδας Intelligent cloud της Microsoft, αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 28,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visible Alpha.

Αυτό συγκρίνεται με την εκτιμώμενη ανάπτυξη 14,9% για την υπηρεσία Web της Amazon και 25% για το Google Cloud, τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο cloud, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η μητρική Alphabet της Google ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη και η Amazon στις 30 Απριλίου.

Ο αναλυτής της CFRA Research Άντζελο Ζίνο εκτίμησε ότι έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες της ανάπτυξης του Azure θα μπορούσαν να προέρχονται από υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ώθησης από την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το επόμενο έτος, με τους αναλυτές της Morgan Stanley να υπολογίζουν μια συνεισφορά εσόδων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Copilot στο οικονομικό έτος 2025 της Microsoft, που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

«Τα ευρύτερα στοιχεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (όπως το 365 Copilot) πιθανότατα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν και να επεξεργαστούν μέσω των κύκλων αγορών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε η Morgan Stanley νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πιο «αργά» τα οφέλη για την Google

Ενώ οι μετοχές της Alphabet έχουν κερδίσει πάνω από 13% μέχρι στιγμής φέτος και πρόσφατα κλιμακώθηκαν σε υψηλό επίπεδο αισιοδοξίας σχετικά με τις προσπάθειές της γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Gemini, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν βιάζεται να δημιουργήσει έσοδα από την συγκεκριμένη τεχνολογία και ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το Google Cloud να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση της AI.

Η Google προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στις εφαρμογές παραγωγικότητας του Workspace, οι οποίες υποστηρίζονται από το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Gemini, με έως και 30 δολάρια ανά χρήστη ανά μήνα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε δύο πρόσθετα πακέτα των 10 δολαρίων για σημειώσεις και περιλήψεις συσκέψεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης και για πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

«Στο συνέδριο Google Cloud Next είδαμε υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος και άφθονη καινοτομία, αλλά όχι βιασύνη να μετατραπούν οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές παραγωγής», δήλωσαν οι αναλυτές της Jefferies, οι οποίοι βλέπουν μια πιο σημαντική ώθηση το 2025.

Η Amazon δεν έχει ανακοινώσει καμία σημαντική κίνηση σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ενσωματώνει την τεχνολογία στο AWS στον απόηχο της επένδυσής της 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Anthropic, βασικό ανταγωνιστή της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

«Η Microsoft κέρδισε σημαντικό έδαφος πέρυσι με βάση την εξέχουσα θέση της στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η AWS εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση και αναμένουμε ότι η Amazon θα καλύψει αυτές τις δυνατότητες τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο αναλυτής της DA Davidson and Co, Γκιλ Λούρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI