Εργαζόμενοι ξενοδοχείων που ζητούν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά σε 18 πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες με τους εργοδότες μεγάλων ξενοδοχείων όπως Marriott International, Hilton Worldwide Holdings και Hyatt Hotels Corp.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν περίπου 40.000 εργαζόμενους οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέες συμβάσεις για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αντιστρέψουν τις περικοπές προσωπικού και υπηρεσιών από την εποχή της πανδημίας, καθώς και να αποσπάσουν ανάλογες μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους όπως έχουν καταφέρει πολλοί κλάδοι εργαζομένων με τα συνδικάτα τους σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά, τη διεθνή γιορτή των εργαζομένων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια πίεση σε αγορές που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Χαβάη, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Υπήρξαν μια σειρά περικοπών προσωπικού και υπηρεσιών που οδήγησαν τόσο σε οδυνηρές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους όσο και σε μειωμένες υπηρεσίες για τους επισκέπτες», δήλωσε η Gwen Mills, πρόεδρος του διεθνούς συνδικάτου Unite Here, το οποίο εκπροσωπεί σχεδόν 300.000 εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και καζίνο, εστίαση, αεροδρόμια και άλλες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μετά την άνοδο των ταξιδιών στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διαχειριστές των ξενοδοχείων αύξησαν τις τιμές δωματίων στην ταξιδιωτική έκρηξη που ακολούθησε ωστόσο δεν έπραξαν αναλόγως και με τους μισθούς των εργαζομένων τους οι οποίοι πλέον διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Βοστώνης, στο Γκρίνουιτς και σε πολλές πόλεις της Καλιφόρνια, επίσης στη Βαλτιμόρη, το Νιου Χέιβεν και το Τορόντο θα κάνουν εκδηλώσεις έξω από ξενοδοχεία. Στη Χονολουλού, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στον κεντρικό δρόμο στο Waikiki.

Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για τις εργατικές διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ με εργαζομένους στον τομέα της μεταποίησης, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φιλοξενίας στο Λας Βέγκας μεταξύ εκείνων που κατέληξαν σε συμβάσεις με αυξήσεις ρεκόρ, καθώς η σφιχτή αγορά εργασίας επέτρεπε στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

Τα Συνδικάτα Μαγειρικής και Μπάρμαν στο Λας Βέγκας, αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις με το Unite Here, δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους έλαβαν αύξηση μισθού 10% τον πρώτο χρόνο της νέας πενταετούς σύμβασης και συνολικά 32% σε αυξήσεις, ρεκόρ στην ιστορία του κλάδου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απεργιακή κιντοποίηση του Unite Here σε πολλές πόλεις, από το 2018, όταν περίπου 7.000 εργαζόμενοι στα ξκενοδοχεία Marriott έκαναν απεργία σε οκτώ πόλεις. Το συνδικάτο εξασφάλισε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη και προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων των κουμπιών πανικού για τις οικονόμους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των Marriott, το 2018 η επαναδιαπραγματευθείσα σύμβαση μετά την απεργία οδήγησε σε αύξηση περίπου 4% στο κόστος εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον, τη Χαβάη και τη Βοστώνη. To Unite Here ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με κάθε ξενοδοχείο για να εξασφαλιστεί οι αυξήσεις μέσω ατομικών συμβολαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή