Γαλλικές και κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνίες που κυμαίνονται από ενέργεια, χρηματοδότηση και μεταφορές στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψαν τον Σι στο Παρίσι να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Ευρώπη σε μια περίοδο αυξανόμενων επιχειρηματικών εντάσεων.

Παρίσι: Ο Σι ζητά τη βοήθεια του Μακρόν για να αποφευχθεί ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος»

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν

  • Συμφωνία για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας στρατηγικής συνεργασίας στη βιομηχανία μπαταριών μεταξύ της Xiamen Tungsten New Energy και της Orano.
  • Μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Envision και Suez.
  • Συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικών συστημάτων έλξης μεταξύ της εταιρείας Alstom και του New United Group για γραμμές μετρό στο Πεκίνο και στο Wuhan.
  • 3 έργα συνεργασίας μεταξύ της EDF-SPIC, συγκεκριμένα παραγωγή υδρογόνου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη Σαουδική Αραβία και συντήρηση δημόσιου φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης στη Γουχάν.
  • Μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Fives και Envision για συνεργασία στη συναρμολόγηση κυψελών μπαταριών στη Γαλλία.
  • Σύμβαση προμήθειας για το ηλεκτρικό σύστημα έλξης για τη γραμμή 8 του μετρό Hefei μεταξύ Alstom-CRRC.
  • Σύμβαση μεταξύ της πόλης Dongguan και του Suez για την αποτέφρωση δημοτικής ιλύος
  • Ανανέωση του στρατηγικού μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Τράπεζας της Κίνας και της Credit Agricole.
  • Σύμβαση υποστήριξης, ακόμη υπό συζήτηση, μεταξύ της Safran Helicopter Engines και της ιδιωτικής εταιρείας General Dynamic Aero Technology Co. Ltd. (GDAT)
  • Δέσμευση της EDF και της China General Nuclear Power Group (CGN) για τη συνέχιση και την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας.

Οι επόμενοι σταθμοί

Ο Σι βρίσκεται στο Παρίσι για κρατική επίσκεψη πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία στο πρώτο του ταξίδι στην ΕΕ εδώ και πέντε χρόνια. Ελπίζει δε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Πεκίνο προσφέρει μια οικονομική ευκαιρία εν μέσω τεταμένων εμπορικών σχέσεων.

Η ΕΕ και η Κίνα έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς εμπορίου. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία.

Ο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει φιλία «χωρίς όρια» με τη Μόσχα, είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο πλευρές και προειδοποίησε ο πόλεμος να μην χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την άσκηση κριτικής σε βάρος της Κίνας.

«Είμαστε αντίθετοι να χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση για να αποδοθούν ευθύνες σε μια τρίτη χώρα, να αμαυρωθεί η εικόνα της και να υποκινηθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», είπε ο Σι καθισμένος δίπλα στον Μακρόν σε επιχειρηματικό συνέδριο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στο Παρίσι στα τέλη Ιουλίου.

Εμπορικές εντάσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στις συνομιλίες νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της.

Η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που τροφοδοτείται από την ασιατική χώρα στην πράσινη βιομηχανία. Αυτή η ρητορική αλλαγή είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη έρευνας για τις επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023. Το μπλοκ ακολούθησε τον περασμένο μήνα μια ξεχωριστή έρευνα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή