Εναντίον του ΝΑΤΟ καταφέρθηκε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τον «κατάφωρο» βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει τους δεσμούς του με τη Σερβία ενόψει της επίσκεψής του στη βαλκανική χώρα.

Ο Σι, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, μεταβαίνει στο Βελιγράδι σήμερα το απόγευμα για διήμερη επίσκεψη.

Παρίσι: Ο Σι ζητά τη βοήθεια του Μακρόν για να αποφευχθεί ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος»

Σε υπογεγραμμένη επιστολή του στο σερβικό μέσο ενημέρωσης Politika, ο Σι επικαλέστηκε την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο για να καλέσει σε ενότητα μεταξύ του Πεκίνου και του Βελιγραδίου, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε κατάφωρα την κινεζική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία, σκοτώνοντας τρεις Κινέζους δημοσιογράφους … Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση του άρθρου. «Η φιλία Κίνας-Σερβίας, που σφυρηλατήθηκε με το αίμα των συμπατριωτών μας, θα παραμείνει στην κοινή μνήμη του κινεζικού και του σερβικού λαού».

Η γειτονιά του Βελιγραδίου όπου στεγαζόταν η πρώην πρεσβεία είναι στολισμένη με κινεζικές και σερβικές σημαίες. Σε μια μικρή διαδήλωση αυτή την εβδομάδα, δύο σερβικά κομμουνιστικά κόμματα κρέμασαν πανό για να καλωσορίσουν τον Κινέζο πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένου ενός που υπενθύμιζε τις ομοιότητες μεταξύ της Σερβίας και της Κίνας: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι η Σερβία – η Ταϊβάν είναι η Κίνα». Το Βελιγράδι ισχυρίζεται ότι η πρώην επαρχία του αποσχίστηκε παράνομα το 2008 και το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και προσπαθεί να την θέσει υπό τον έλεγχό του.

Οι εταιρικές σχέσεις Πεκίνου -Βελιγραδίου

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη μέσα σε οχτώ χρόνια.

Η Σερβία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». Μεγάλα έργα υποδομής όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες.

Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις δραστηριότητες των κινεζικών εταιριών στη Σερβία μιας και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν οι Κινέζοι δεν διενεργείται καμία δημοπρασία ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση τους και τα περισσότερα συμβόλαια χαρακτηρίζονται «απόρρητα» από τη σερβική κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι και οι Σέρβοι οικονομολόγοι οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα «εύκολα αλλά ακριβά κινέζικα δάνεια» μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε καθεστώς ομηρίας όπως συνέβη με το Μαυροβούνιο.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την υπογραφή τριάντα νέων οικονομικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ομολόγου του της Κίνας. Ο Βούτσιτς αναγγέλλοντας την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η Κίνα εκτός από σημαντικό επενδυτή θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μιας και από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από έξι μήνες στο Πεκίνο.

Η Κίνα ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία

Η τελωνειακή διοίκηση της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα άρει τον συναγερμό για τη γρίπη των πτηνών στα σερβικά προϊόντα πουλερικών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Σερβία και κατέχει το 8,5% των εξωτερικών δανείων του Βελιγραδίου, εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα ο Branimir Jovanovic, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης. «Κατά κάποιο τρόπο αυτό αποτελεί αποτυχία της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα το γεγονός ότι η Κίνα είναι τόσο εξέχουσα», συνέχισε. «Η Δύση αφήνει χώρο στον οποίο η Κίνα είναι περισσότερο από πρόθυμη να μπει».

Το ταξίδι στην Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Σι, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Ουγγαρία, θεωρείται από αναλυτές ότι αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των διαφορών στη γηραιά ήπειρο όσον αφορά τη στάση απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και ενδεχομένως στην υπονόμευση της ενότητας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε σχέση με την Κίνα.

Κινέζοι ακαδημαϊκοί έχουν επαινέσει την υποστήριξη του Μακρόν για μια πιο ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στάση στην παγκόσμια σκηνή, ενώ η Σερβία και η Ουγγαρία θεωρούνται πιο φιλορωσικές παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σι αναζητά ρωγμές στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα φιλοξενήσει τον Σι, ήταν υπουργός προπαγάνδας του πρώην ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ γεγονός που εδραίωσε την αντιαμερικανική στάση της Σερβίας.

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ παραμένουν «πηγή επίμονης δυσαρέσκειας στη Σερβία προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ειδικότερα» επισημαίνει στους FT ο Milos Damnjanovic, αναλυτής στο BIRN, Σερβικού think tank . «Δημιουργεί μια αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ της Κίνας και της Σερβίας».

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση στην κινεζική πρεσβεία ήταν ένα ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για την προστασία των Κοσοβάρων από τη σερβική επιθετικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή