Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη διαχείριση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η EE σχεδιάζει να εξαιρέσει τις ουδέτερες χώρες από το σχέδιό της να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη των ρωσικών assets για να αγοράσουν όπλα για την Ουκρανία.

Αυτό δήλωσαν στο Politico έξι διπλωμάτες της ΕΕ. Η πρόταση έρχεται εν όψει της συνάντησης των 27 απεσταλμένων της ΕΕ την Τετάρτη, στην οποία η βελγική προεδρία του Συμβουλίου ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Οι πρωτεύουσες που αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο μπορούν να περιοριστούν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, σύμφωνα με νέο κείμενο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από την προεδρία.

Euroclear: Πάνω από 4 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΕΕ από τα «παγωμένα» ρωσικά assets

Αυτή είναι μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσουν τις χώρες της ΕΕ —όπως η Αυστρία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιρλανδία— και οι οποίες ζήτησαν εξαίρεση από την αγορά πυρομαχικών. Άλλοι έντονοι επικριτές της στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ στην Ουκρανία, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, υποστηρίζουν επίσης αυτήν την επιφύλαξη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το POLITICO τον Απρίλιο.

Η πρόταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο να χρησιμοποιηθεί το 90% των εσόδων από τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθύνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το σχέδιο ισχύει μόνο για τα 192 δισ. ευρώ που κατέχει η Euroclear, το αποθετήριο τίτλων με έδρα το Βέλγιο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Politico, η εξαίρεση αυτή δεν διασκεδάζει όλες τις ανησυχίες. Οι χώρες της ΕΕ που είναι επίσης μέλη της G7 – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – είναι οι λιγότερο ενθουσιώδεις με αυτήν την πρόταση λόγω των νομικών και οικονομικών κινδύνων, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. Ως εκ τούτου εκφράζεται φόβος ότι αυτές οι πρωτεύουσες δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία την Τετάρτη.

Εάν επιτευχθεί, η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την ΕΕ να μεταφέρει μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Ιούλιο για να στηρίξει την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Η τελευταία πρόταση υιοθετεί μια ελαφρώς πιο σκληρή προσέγγιση στο Euroclear — μετά από καταγγελίες από όλο το μπλοκ ότι το Βέλγιο είχε δώσει στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προνομιακή μεταχείριση.

Η ΕΕ μείωσε στο μισό την προμήθεια της Euroclear από 3% σε 1,5% των συνολικών κερδών — κάτι που εξακολουθεί να θεωρείται υπερβολικό από ορισμένες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Ωστόσο, η Euroclear θα διατηρήσει δισεκατομμύρια ως προστασία έναντι μελλοντικών κινδύνων. Τα κέρδη που προέκυψαν έως τις 15 Φεβρουαρίου —που υπολογίζονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ— θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε συνεχιζόμενες και πιθανές νέες αγωγές από τη Ρωσία, σύμφωνα με απόσπασμα του κειμένου που είδε το POLITICO.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα διατηρήσει επίσης το 10 τοις εκατό των εσόδων που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια ως πρόσθετη προστασία — και μπορεί να ζητήσει περαιτέρω συμπλήρωση εάν αυτό το ποσό κριθεί ανεπαρκές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή