Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς συμφώνησε τη Δευτέρα στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ωστόσο το Ισραήλ επιμένει ότι όροι δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του και συνέχισε τις επιδρομές στη Ράφα, σχεδιάζοντας παράλληλα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι εξελίξεις στον επτάμηνο πόλεμο έρχονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη Ράφα στο νότιο άκρο της Γάζας από αέρος και εδάφους και διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τμήματα της πόλης, η οποία υπήρξε καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς ανέφερε σε σύντομη δήλωσή της ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι η οργάνωση αποδέχτηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυση του πυρός από Αίγυπτο και Κατάρ – «Γρίφος» η στάση του Ισραήλ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργότερα ότι η πρόταση εκεχειρίας δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει μια αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία του θα μεταβεί στο Κάιρο την Τρίτη για να επαναλάβει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συνεχίζεται η επίθεση στη Ράφα

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι ο Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός βομβαρδίζοντας τη Ράφα.

Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς ήταν μια αποδυναμωμένη εκδοχή μιας αιγυπτιακής προσφοράς και περιλάμβανε στοιχεία που το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί.

«Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει με την πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με τους συμμάχους της τις επόμενες ώρες και ότι μια συμφωνία είναι «απολύτως εφικτή».

Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας. Ο ΟΗΕ είπε ότι ο λιμός είναι επικείμενος στον θύλακα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους 252, εκ των οποίων οι 133 πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο CNN, η πρόταση κατάπαυσης που κατατέθηκε από τους διεθνείς μεσολαβητές ξεκινά με την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων σε διάστημα 42 ημερών και τελειώνει με την ανοικοδόμηση της Γάζας εν μέσω «μιας περιόδου βιώσιμης ηρεμίας».

Η συμφωνία χωρίζεται, μάλιστα, σε τρεις φάσεις, διάρκειας 42 ημερών η καθεμία και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενδεχόμενη πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα.

Αναλυτικά τι προβλέπεται για κάθε φάση:

Πρώτη φάση

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους -συγκεκριμένα γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενεί – με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας, τη διακοπή των αναγνωριστικών πτήσεων για 10 ώρες καθημερινά, την ελεύθερη μετακίνηση αφοπλισμένων Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

30 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνει η Χαμάς και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άνω των 50 ετών για κάθε Ισραηλινό όμηρο άνω των 50 ετών.

Οι γυναίκες στρατιώτες των IDF θα απελευθερωθούν ως μέρος των 33 ομήρων, αλλά για κάθε γυναίκα στρατιώτη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που απελευθερώνεται, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Κάθε εβδομάδα η Χαμάς θα απελευθερώνει τρεις ομήρους. Την έκτη και τελευταία εβδομάδα θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 33 που συμφωνήθηκε.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα πτώματα των νεκρών ομήρων για να φτάσει τον αριθμό των 33.

Θα ξεκινήσει μια εκτεταμένη προσπάθεια για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πρόχειρων καταφυγίων και σπιτιών, και την αποκατάσταση βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων.

Δεύτερη φάση

«Βιώσιμη περίοδο ηρεμίας» στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και ανδρών στρατιωτών των IDF.

Πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τρίτη φάση

Έναρξη εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας διάρκειας τριών έως πέντε ετών συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των υποδομών.

Αποζημίωση όλων των πληγέντων υπό την εποπτεία διαφόρων χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Ανταλλαγή σωμάτων και λειψάνων των νεκρών και από τις δύο πλευρές μετά τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.

Τερματισμός της πλήρους πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube