Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκαν τα στοιχήματα των traders που ποντάρουν σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Intercontinental Exchange που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και παραθέτουν οι Financial Times, οι καθαρές θέσεις long που κατέχουν επενδυτικά κεφάλαια σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης έχουν εκτοξευθεί στις 96,4 τεραβατώρες, αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Αυτό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ανοδικό στοίχημα από τον Φεβρουάριο του 2022, μέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία και προβεί σε βαθιές περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη.

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;

Οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν δραματικά καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες περιόρισαν τη χρήση φυσικού αερίου και βρήκαν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές εισαγωγές, βοηθώντας στην πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Όμως αυτές οι προσπάθειες έχουν αφήσει την ήπειρο να εξαρτάται περισσότερο από τη συχνά ασταθή παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η αστάθεια στο LNG

Ήδη τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν διακοπές στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δύο μεγάλες παραγωγούς LNG.

Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά κεφάλαια ξεκίνησαν να δημιουργούν τις long θέσεις τους από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, ο οποίος πυροδότησε ανησυχίες για τη μεταφορά LNG μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

«Τα κεφάλαια λαμβάνουν υπόψη μια πιθανή μείωση των ροών LNG που διέρχονται από δύο βασικά στενά» του Bab al-Mandab και του στενού του Ορμούζ, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στη συμβουλευτική εταιρεία ICIS. «Υπάρχει ανοδικός κίνδυνος και επομένως μια λογική για να πάρεις μια θέση long».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκε περίπου 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη. Ενώ αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο άνω των 300 ευρώ/MWh το καλοκαίρι του 2022, παραμένει υψηλότερο από περίπου τα 10 έως 20 ευρώ/MWh που παρατηρούνταν συνήθως πριν από την έναρξη της κρίσης φυσικού αερίου το 2021.

Ανοδικά στοιχήματα από κερδοσκόπους έρχονται παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά πληρότητας στις ευρωπαϊκές αποθήκες ξεπερνούν το 60%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Οι περισσότεροι έμποροι και αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν θα έχει πρόβλημα να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν περαιτέρω μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, ιδιαίτερα με την ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου πρόσφατα, αφού παρέμεινε υποτονική κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι η «υποκείμενη ζήτηση φυσικού αερίου» τον Απρίλιο ήταν αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Μια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για να επιτραπεί η διαμετακόμιση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των προμηθειών του μπλοκ, λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μην ανανεώσει τη συμφωνία.

Η αναστάτωση

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο νηνεμίας στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται ότι οι traders αναστατώνονται ξανά.

Και αυτό διεφάνη τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Flame στο Άμστερνταμ , όπου παράγοντες του κλάδου συμφώνησαν ότι βλέπουν τους κινδύνους να αυξάνονται. Και ως εκ τούτου οι τιμές ανταποκρίνονται…

Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις υπόλοιπες ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας και την ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία. Μια πιο κρύα από το κανονικό χειμερινή κατανάλωση στο σπίτι θεωρείται επίσης πιο πιθανή μετά από δύο διαδοχικές ήπιες χρονιές.

«Βγήκαμε από την κρίση; Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», δήλωσε η Cara MacDonald, επικεφαλής προμήθειας και προέλευσης LNG & καθαρών καυσίμων της RWE AG. «Αν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, φέτος, του χρόνου, η ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης θα μειωθεί».

Τι δείχνουν οι τιμές

Οι ανησυχίες της αποτυπώνονται και στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης: τα συμβόλαια για τον επόμενο χειμώνα είναι τα πιο ακριβά στην καμπύλη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες μέσω αγωγών από τα ανατολικά με υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Όμως, χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων τους μέσω αυτής της παραδοσιακής διαδρομής από τη Ρωσία.

Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Μιλώντας στο Flame, στέλεχος από το Gas TSO της Ουκρανίας απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία διασύνδεσης που θα επέτρεπε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Δεν θα δημοπρατηθεί χωρητικότητα στα σύνορα, είπε χαρακτηριστικά ο Αντρίι Προκόφιεφ.

Αν και οι έμποροι δεν φαίνεται να αποκλείουν εντελώς ορισμένες ροές, τέτοια σχόλια θέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό, δήλωσε ο Marco Saalfrank, επικεφαλής του τμήματος εμπορικών συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη στην Axpo Holding AG. Αυτό ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου την αστάθεια, μετά από μια πτώση από τότε που οι τιμές ρεκόρ εκτινάχθηκαν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο μάχη για το LNG

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για το LNG είναι επίσης εδώ για να μείνει, δήλωσε στη Flame ο Patrick Dugas, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας LNG της TotalEnergies SE.

Οι εισαγωγές LNG του πρώτου τριμήνου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 21% από πέρυσι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης όρεξης από τις αγορές της Ταϊλάνδης και της Αιγύπτου. Όπως και στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της ασιατικής αγοράς LNG γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

«Αν κοιτάξουμε την προθεσμιακή αγορά για τον επόμενο χειμώνα, υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου», υποστήριξε δήλωσε ο Saalfrank της Axpo.

Άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν από τους εμπόρους στο συνέδριο περιλαμβάνουν πιθανή αναστάτωση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των τυφώνων αργότερα μέσα στο έτος και ζητήματα στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι διακοπές στις εγκαταστάσεις του Freeport στην ακτή του Κόλπου ή στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή πλέον της Ευρώπης, έχουν εκτοξεύσει τις ευρωπαϊκές τιμές στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν έχει να κάνει με το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά με το τι περιμένουν οι άνθρωποι να συμβεί», δήλωσε ο Γκρέγκορ Πετ, επικεφαλής αναλυτής της Uniper SE, σε πάνελ στο Flame. «Αυτό δημιουργεί ράλι τιμών από μόνο του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια