
Ανοδικά κινούνται σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, επηρεαζόμενες από νέα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου έφτασε σε υψηλό έξι μηνών στο 3,057%, ενώ η απόδοση 10 ετών ξεπέρασε το 2,6%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο διαμορφώνεται στο 3,6% με το spread ωστόσο να διατηρείται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Το spread του γερμανικού με το ιταλικό βρίσκεται στις 128 μονάδες βάσεις.
Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές
Οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με μία πρώτη κίνηση να αναμένεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμένη μείωση κατά 60 μονάδες βάσης (bps) αντί για τις αρχικές 67 μονάδες βάσης. Αυτή η προσαρμογή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, τα οποία έδειξαν ότι ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 52,3 τον Μάιο από 51,7 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Επιπλέον, η αύξηση των αμοιβών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο: «Η ανατιμολόγηση της αγοράς από τον Απρίλιο είχε ήδη αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πιθανότητας για περικοπές στις «ενδιάμεσες» συνεδριάσεις, αλλά τώρα αρχίζει να αμφισβητεί τις περικοπές κατά 25 μ.β., με περίπου 65 bp να τιμολογούνται μέχρι το τέλος του έτους», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε ερευνητικό τους σημείωμα.
Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της Federal Reserve θεωρήθηκαν επιθετικά καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν την απογοήτευση για τις πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στην τελευταία τους συνεδρίαση. «Οι PMI για τον Μάιο υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επεκτείνεται το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν αλλά παρέμειναν υψηλές στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.
«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά εάν η οικονομία συνεχίσει να διατηρείται καλά, οι περαιτέρω περικοπές μπορεί να είναι πιο αργές από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας