Μικρές διακυμάνσεις καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αναζητούν κατεύθυνση, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλές λόγω της αργίας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,01%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,05% στις 18.703 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,05% στις 8.090 μονάδες.

Πολιτικό «χρώμα» έχει σήμερα η ατζέντα των αγορών, καθώς λόγω αργιών οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλά. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει θέματα όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει την επίσκεψή του στη Γερμανία.

Σαφές μήνυμα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στο Financial Times, ενόψει τη συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, o Φίλιπ Λέιν υπογράμμισε ότι εκτός από κάποια μεγάλη έκπληξη, αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. από το ιστορικά υψηλό του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2%.

Βέβαια, οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της ευρωζώνης για τον Μάιο μέσα στην εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια στην επικείμενη συνεδρίαση με πιθανότητα 90% και τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της μείωσης των επιτοκίων του Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι αγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ
Αγορές |

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο Γαλλία και ΒοΕ

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το αρνητικό κλίμα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει […]