Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, που ξέσπασε μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε κλυδωνισμούς στις γαλλικές αγορές, με τις «αρκούδες» να επελαύνουν και δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης να γίνονται καπνός.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κεφαλαιαγορά της Γαλλίας, να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών της Ευρώπης, λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που πήρε το στέμμα από το Λονδίνο.

Γαλλία: Μαζικό ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του προέδρου Μακρόν για πρόωρες εκλογές πυροδότησε ένα μαζικό selloff που εξαφάνισε περίπου 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale SA, BNP Paribas SA και Credit Agricole SA — όλες οι μεγάλες κάτοχοι κρατικού χρέους — έχασαν περισσότερο από 10% η καθεμία.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, η συνολική κεφαλαιοποίηση των γαλλικών εισηγμένων εταιρειών διαμορφώνεται σε περίπου 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας οριακά από το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στα 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης CAC 40 διέγραψε όλα τα κέρδη του για το 2024, σε μια αναστροφή της τάσης από τα υψηλά ρεκόρ που κατέγραψε τον περασμένο μήνα.

Αβεβαιότητα

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν βεβαιότητες για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και η αγορά θα μπορούσε δυστυχώς να γίνει πιο ασταθής», σχολιάζει ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners.

Ταυτόχρονα, μια σειρά άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανάκαμψης της δραστηριότητας συγχωνεύσεων, έχει κάνει τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και πάλι δημοφιλείς στους επενδυτές. Αν και η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά.

«Μας αρέσουν οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους αποτίμησης αλλά και ως διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ελκυστικού προφίλ τους», δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Berenberg. «Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη αλλού, τουλάχιστον προς το παρόν».

Ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών φέτος, τροφοδοτούμενος από μετοχές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Shell Plc και η Unilever Plc. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον δείκτη Euro Stoxx 50 τους τελευταίους τρεις μήνες, με την εταιρεία κατασκευής κινητήρων τζετ Rolls-Royce Holdings Plc μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον ως το έκτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο.

Εκτιμήσεις

Στη Γαλλία, οι αναλυτές στρατηγικής της αγοράς δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για την επιστροφή στις μετοχές λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική. Εκτός από τις τράπεζες, οι εταιρείες διοδίων Vinci SA και Eiffage SA έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.

Η είδηση ​​έρχεται σε μια εποχή που οι μετοχές βαρέων βαρών πολυτελείας της Γαλλίας ήταν ήδη υπό πίεση από μια άνιση ανάκαμψη στην Κίνα.

«Δεδομένου του ασυνήθιστου πολιτικού γρίφου αυτή τη στιγμή και του υψηλού κινδύνου από τώρα μέχρι τις εκλογές, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να βιαζόμαστε να αγοράσουμε την πτώση», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc Emmanuel Cau. Η ψηφοφορία σε δύο γύρους θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Σίγουρα, οι επενδυτές βλέπουν και κάποιους λόγους να παραμείνουν επιφυλακτικοί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή μετά το Brexit και η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι επαναληπτικοί γύροι στον δεύτερο γύρο θα διεξαχθούν κυρίως μεταξύ υποψηφίων από ένα αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών της RN, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι μια ακροδεξιά νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Θα είναι λιγότερο φιλικοί προς [την ΕΕ] και τα πράγματα για τα οποία μιλούν από άποψη πολιτικής δεν υποδηλώνουν ότι θα έρθουν με φόρτο δημοσιονομικής ευθύνης», υπογραμμίζει στους Financial Times ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στον Όμιλο Marlborough. «Ακόμα και ένα αποτέλεσμα που δεν είναι μια απόλυτη νίκη για το RN δεν είναι π

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές