Στα χρόνια της κρίσης πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έστρεψαν το βλέμμα τους στο εξωτερικό αναζητώντας διέξοδο διαφυγής. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτέλεσε όρο επιβίωσης.Οι επιδόσεις πολλών εξ αυτών ξεπέρασαν τις προσδοκίες και εξελίχθηκαν σε πραγματικά success stories.
Η πρόοδος που πέτυχε έκτοτε η ελληνική οικονομία στο κομμάτι της εξωστρέφειας είναι αξιοσημείωτη.
Οι εξαγωγές εξελίχθηκαν σε εργαλείο πραγματικής ανάπτυξης για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πιστοποιούν.
Το 2023, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019, ενώ ο δείκτης του βαθμού ανοίγματος της οικονομίας στο διεθνές εμπόριο ανέρχεται πλέον σε 94% έναντι 50% το 2010 και 80% το 2019.
Παρ’ όλα αυτά, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πάνω από το 50% των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τρεις πηγές: τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα καύσιμα.
Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2017-22 σχεδόν διπλασιάστηκαν, αποτελούν ακόμη μικρό μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών.
Επιπλέον, χώρες όπως η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε κρίση παρόμοια με την ελληνική, έχουν καταφέρει να πετύχουν πολύ καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ ο βαθμός συγκέντρωσης παραμένει πολύ υψηλός: Οι 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διενεργούν το 50% περίπου της αξίας των συνολικών εμπορευματικών εξαγωγών.
Η συνταγή για περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι γνωστή. Περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών με έμφαση σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Μένει να την εφαρμόσουμε.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται