Η GoviEx Uranium Inc., μια καναδική εταιρεία που εξορύσσει ουράνιο στον Νίγηρα, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται μετά την αναφορά ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες που κυβερνούν τη χώρα της Δυτικής Αφρικής ανακάλεσαν την άδεια της για εξόρυξη στην περιοχή.
Ουράνιο: Σε τρεις χώρες το 50% των αποθεμάτων
Η μετοχή της GoviEx, η οποία δραστηριοποιείται στον Νίγηρα από το 2007, κατέρρευσε υποχωρώντας 35% στο Τορόντο την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η πτώση ήρθε αφότου η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην εταιρεία λέγοντας ότι «δεν έχει πλέον τα δικαιώματα για την εξόρυξη στο ορυχείο Madaouela».
Η ανάκληση της άδειας του GoviEx ακολουθεί την απόφαση της χούντας της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το δικαίωμα της γαλλικής πυρηνικής ομάδας Orano SA να αναπτύξει το ορυχείο ουρανίου Imouraren.
Ο Νίγηρας έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για τη Μόσχα να αναζητήσει πρόσβαση σε εξορυκτικά συμφέροντα στη χώρα. Σημειώνεται ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής αντιπροσώπευε περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων ουρανίου το 2022.
Αυξάνεται η ζήτηση για ουράνιο
Η ζήτηση για το ραδιενεργό μέταλλο αυξάνεται καθώς η Κίνα αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια με ταχείς ρυθμούς, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέα ατομικά εργοστάσια ως μέρος των στρατηγικών τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί λόγω προβλημάτων παραγωγής σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν.
«Με την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του ουρανίου, το έργο Madaouela ήταν έτοιμο για ανάπτυξη και η εταιρεία είχε αρχίσει να προοδεύει παρά τις πολιτικές αλλαγές στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα», ανακοίνωσε η GoviEx. Η απόφαση «δεν ακολουθεί τη διαδικασία απόσυρσης που προβλέπεται στον ισχύοντα κώδικα εξόρυξης», ανέφερε.
Μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο Νίγηρας απέλασε τις γαλλικές δυνάμεις πέρυσι και έληξε μια δεκαετή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να αποσύρουν τα στρατεύματά τους που σταθμεύουν στη χώρα.
Τον Απρίλιο, 100 Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές έφτασαν στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις της χώρας σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Μόσχα.
Latest News
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο
Νέα άνοδος made in China για τον χρυσό
Ο χρυσός επιστρέφει στα θησαυροφυλάκια της Κίνας μετά από 7μηνη
Άλμα άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα
Αδύναμη ζήτηση και νέες περικοπές από ΟΠΕΚ+ ρίχνουν τις τιμές στο πετρέλαιο
Ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε την πλήρη κατάργηση των περικοπών παραγωγής στο πετρέλαιο κατά ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2026
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές πετρελαίου ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+
Οι επενδυτές δεν προχωρούν σε μεγάλες κινήσεις στο πετρέλαιο, περιμένοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή και με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού
Οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από στοιχεία για την αγορά εργασίας
Πρεμιέρα εβδομάδας με απώλειες για τον χρυσό
Ενισχύεται το δολάριο