
Διαδικασίες «fast track» για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την διαδικασία εγκατάστασής τους σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις ώστε να προωθηθεί η «πράσινη» αυτοπαραγωγή ενέργειας σχεδιάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την περίφημη «RED III».
Φωτοβολταϊκά: «Φρενάρει» η αυτοπαραγωγή ενέργειας σε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια
Ειδικότερα, στις νέες ρυθμίσεις, που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, θα περιληφθεί διάταξη βάσει της οποίας τα βιομηχανικά και εμπορικά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μέγιστη ισχύ παραγωγής έως 150 κιλοβάτ kW (κιλοβάτ) θα λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σήμερα τα σχετικά αιτήματα μπορεί να μένουν «παγωμένα» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για διάφορους λόγους, γεγονός που καθυστερεί τη διείσδυση καθαρής ενέργειας στις επιχειρήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προωθηθεί και η δυνατότητα για τις μεγάλες βιομηχανίες να απαλλάσσονται από τις αναγκαίες σήμερα βεβαιώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και να απευθύνονται απευθείας στον ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση του ηλιακού συστήματος. Ως προϋπόθεση θα τεθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος το οποίο θα συνδυάζεται και με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας πάνω στο κτίριο. Θα μπορούν να τοποθετηθούν στο δώμα ή στη στέγη του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων και των βεραντών, ή σε κάποιο εξώστη, πέργκολα, στις προσόψεις και στα σκίαστρα. Η εγκατάσταση θα μπορεί να γίνεται τόσο σε υφιστάμενα κτίρια και τεχνητές κατασκευές, όσο και σε υποδομές που θα κτιστούν στο μέλλον.
Μάλιστα, εάν πρόκειται για εξαιρούμενους σταθμούς, δηλαδή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εξαιρούνταν από την υποχρέωση έκδοσης Άδειας ή Βεβαίωσης Παραγωγής, ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων (αφορά κυρίως μικρούς σταθμούς έως 1 MW, ή έως 5 MW εάν δεν συνδέονται στο δίκτυο κλπ.) αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Φωτοβολταϊκά χωρίς όρους σύνδεσης με το δίκτυο
Επίσης, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ στους λεγόμενους γνωστοποιούμενους ηλιακούς σταθμούς, στους οποίους σήμερα περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά συστήματα έως και 50 kW.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ισχύς τους θα διπλασιαστεί, δηλαδή θα φτάσουν στα 100 kW ώστε να αφορούν και μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις συγκεκριμένες μονάδες δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης οπότε ο χρονικός ορίζοντας της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι σημαντικά συρρικνωμένος
Με άλλα λόγια, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να μπορούν να συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, φωτοβολταϊκά και μονάδες ΣΗΘΥΑ έως 100 kW καθώς και αιολικά έως 60 kW (από 20 kW που ισχύει σήμερα) τα οποία θα μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.
Μάλιστα, η πρόταση του υπουργείου είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή να τον ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Σε περίπτωση αποδοχής θα πρέπει να του αποστέλλει και τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να υπάρξει πρόβλεψη στην περίπτωση που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός δεκαπενθημέρου από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού. Τότε προτείνεται ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να προχωρήσει στην σύνδεση του σταθμού, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως εγγράφως τον Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του και αργότερα για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με προμηθευτή ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση εμπορικών φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνεται. Πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών καταδεικνύουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιχειρήσεις στην Ελλάδα εγκατέστησαν 281,9 MW (μεγαβάτ), εκ των οποίων τα 89,6 MW ήταν με net metering (ενεργειακός συμψηφισμός), τα 15,93 MW με virtual net metering (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) ενώ τα 176,37 MW ήταν φωτοβολταϊκά πάρκα. Πρόκειται για μικρά συστήματα από 10,8 kW έως και 1 MW.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία